12.12.2018 - 06:00
|
Actualització: 12.12.2018 - 08:49
El president de la comissió d’experts que fan seguiment de la vaga de fam dels presos polítics, Josep Terés, alerta que ‘no seria desitjable’ que el Tribunal Suprem espanyol o les autoritats penitenciàries intercedissin en la protesta, per exemple forçant-los a menjar. En una entrevista a l’ACN, el líder de la comissió impulsada del Col·legi de Metges de Barcelona ha recordat que des de fa pocs anys els facultatius en centres penitenciaris tenen independència, ja que abans pertanyien a Justícia i ara a l’Institut Català de la Salut (ICS).
En aquest sentit, ha recordat que l’any 2000 es va aprovar la primera llei d’autonomia del malalt a Catalunya –que després es va estendre a l’estat–, que ‘obliga a respectar la voluntat del malalt per sobre de tot’. Així, creu que ara la legalitat no és la mateixa que quan es van dictar sentències com la del Tribunal Constitucional espanyol l’any 1990 per obligar a alimentar a presos dels GRAPO en vaga de fam.’L’alimentació forçada és inacceptable èticament i està qualificada com a tortura pel Tribunal Europeu de Drets Humans’, ha dit.
Ha explicat que ‘a partir del 40è o el 45è dia’ de vaga de fam ‘hi ha molt risc’ que perdin la capacitat de decisió, i seria llavors quan els metges actuarien segons el testament vital que han signat. Terés també ha deixat clar que la comissió que encapçala està formada per donar suport institucional i empara als professionals que estan cuidant els presos als Lledoners. En cap cas, ha dit, volen interferir en els metges del centre penitenciari, format per un equip d’assistència primària. La comissió podria ajudar en qüestions de tipus ètic o deontològic generades per la situació de vaga de fam. En qualsevol cas, segons Terés, els doctors que atenen els presos tenen uns protocols molt específics sobre què han de fer cada dia.