06.10.2015 - 13:44
|
Actualització: 06.10.2015 - 13:47
La Comissió de la Dignitat va enviar el passat 5 d’octubre sengles cartes al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al tinent general Francisco Boyero Delgado, en els demana participar a la commemoració del 75 aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys i que condemnin aquells fets. En la missiva l’entitat recorda als destinataris que França i Alemanya ja van fer un acte de condemna i assumpció de responsabilitats el 2008 i per això els demana, ‘com a acte de normalitat’, a assistir als actes d’homenatge que se celebraran el 15 d’octubre. D’altra banda, la Comissió i l’ESMUC commemoraran el trist aniversari amb un concert a la Sala Oval del MNAC, diumenge vinent.
El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha informat aquest dimarts que l’entitat va adreçar cartes al cap de l’executiu espanyol i al màxim de l’Exèrcit a la ‘Regió Pirenaico Oriental’ (Catalunya), interpel·lant-los en relació al ‘crim’ del president de la Generalitat, Lluís Companys, del qual enguany es compleixen 75 anys. Les missives no han tingut, per ara, resposta dels seus destinataris.
Al govern espanyol, la Comissió fa un ‘emplaçament directe’ a condemnar de manera ‘explícita’ aquells fets i que participi als actes d’homenatge que es retran al president executat el proper dia 15. Pel que fa a la representació de l’exèrcit a Catalunya, l’entitat li demana que faci un ‘acte d’homenatge’ a Companys participant en l’ofrena del seu mausoleu al Fossar de la Pedrera, a manera ‘d’homenatge al president i condemna d’aquells fets’, en una actitud ‘de defensa clara de la democràcia i de condemna dels crims del feixisme’.
La darrera vegada que des de Catalunya ‘es va intentar’ obtenir una condemna d’aquells fets per part de l’Estat va ser durant el govern socialista de José Luís Rodríguez Zapatero, segons ha recordat Cruanyes. ‘L’executiu espanyol es va comprometre a anul·lar el procés contra Lluís Companys’, però finalment el gest no es va arribar a produir.
Ara, en el marc del 75è aniversari del consell de guerra i posterior execució de Companys, la Comissió de la Dignitat torna a insistir amb obtenir una resposta diferent per part de l’Estat. Entre altres arguments, l’entitat recorda als destinataris de les dues cartes que l’any 2008, els estats francès i alemany, mitjançant els seus cònsols a Barcelona, van participar en un acte a la Generalitat de Catalunya ‘de condemna i assumpció de responsabilitats en la deportació del president i el lliurament a les autoritats espanyoles’, que va fer possible el seu processament i posterior condemna a mort. ‘Això l’Estat no ho ha fet’, ha lamentat Cruanyes.
D’altra banda, la carta reitera ‘l’exigència’ al govern de l’Estat perquè retorni la part de l’arxiu institucional de la Generalitat a l’exili (París) intervingut per la policia alemanya en ocupar la capital francesa, i que va ser posat a disposició de l’ambaixada espanyola franquista.
Concert dels 75 anys al MNAC
D’altra banda, la Comissió i l’Escola Superior de Músia de Catalunya han organitzat un acte d’homenatge a Companys el proper diumenge 11 d’octubre a la sala oval del MNAC. Es tracta d’un concert a les dotze del migdia amb participació de l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC, dirigida per Daniel Mestre, i la llectura de textos i poemes a càrrec dls actors Carles Sales i Sílvia Bel. Els compositors catalans marcats pel franquisme, Ricard Lamote de Grignon i Jaume Pahissa seran dos dels autors interpretats en aquest concerts, que a més oferirà dues composicions de Beethoven i Wagner, que van ser interpretades l’any 1936 al Liceu per l’orquestra Pau Casals en homenatge als lluitadors contra el feixisme.
El proper 15 d’octubre, a més, i en el marc de l’acte institucional que se celebrarà al Palau de la Generalitat, s’estrenarà l’obra ‘Trencadís’, composta per 4 professors de l’ESMUC i inspirada en els darrers moments de la vida del president Companys. La peça serà interpretada per primera vegada per la cobla de l’ESMUC.