La comissió d’accés a la informació pública va rebre 561 reclamacions el 2016

  • La Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública del Parlament ha rebut 561 reclamacions el 2016 de ciutadans que van demanar informació pública a les administracions i no la van rebre, segons la memòria anual de la comissió.

VilaWeb
Redacció
02.06.2017 - 12:50

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública del Parlament ha rebut 561 reclamacions el 2016 de ciutadans que van demanar informació pública a les administracions i no la van rebre, segons la memòria anual de la comissió.

En declaracions després de lliurar la memòria a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la presidenta de la comissió, Elisabet Samarra, ha explicat que hi ha hagut un “augment molt significatiu” de les reclamacions respecte les 37 dels últims sis mesos del 2015, quan es va constituir la comissió arran de la Llei de Transparència.

Aquest òrgan s’encarrega d’atendre, en un termini de dos mesos i de manera gratuïta, les reclamacions de la ciutadania que hagi sol·licitat informació a les administracions públiques i consideri que no han atès la seva petició.

Samarra ha atribuït l’increment de reclamacions al fet que el dret a l’accés d’informació pública és més conegut per la ciutadania i ha destacat que ja han rebut 250 demandes aquest any.

La comissió ha reivindicat que el 73,2% dels casos reclamats han permès que les persones que havien presentat la sol·licitud hagin aconseguit accedir a la informació pública.

Samarra ha destacat que “es va modificant l’interès de la ciutadania”, ja que el 2015 pràcticament totes les reclamacions eren per conèixer retribucions del personal públic, que continua sent el més demandat amb un 30%, però que el 2016 han crescut altres àmbits com la provisió de places públiques, la contractació pública i els expedients d’urbanisme, entre uns altres.

La memòria mostra que el 52% de les sol·licituds s’han referit a una administració local, un 39% a la Generalitat, i un 7% a ens locals, com a diputacions i consells comarcals.

Ha assegurat que “solament ho està utilitzant la ciutadania del carrer” i no col·lectius, ja que el 59% han estat persones jurídiques; el 32% grups municipals que estan en l’oposició i consideren que el grup del Govern municipal no els permet accedir a la informació; i minoritàriament sindicats, entitats i periodistes, encara que ha ressaltat que les peticions de periodistes estan creixent el 2017.

CONVENI AMB EL PARLAMENT

Samarra ha anunciat que pròximament la comissió signarà un conveni amb el Parlament, que permetrà que la comissió tingui la competència d’actuar com a òrgan de revisió de la Càmera.

Fins ara la informació interna del Parlament no estava sotmesa a aquesta comissió, ja que la Llei de Transparència excloïa els parlaments i les assemblees legislatives, però ha informat que la Cambra ha decidit acollir-se a aquest òrgan de manera voluntària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor