25.07.2018 - 17:51
|
Actualització: 26.07.2018 - 09:49
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona no han arribat a cap compromís concret quant al retorn del deute després d’haver reprès ahir dimarts la comissió bilateral entre les dues administracions, presidida per la portaveu del govern, Elsa Artadi, i la batllessa Ada Colau. En acabar, Colau ha reconegut que ‘esperava més de la reunió’, la primera que de l’estiu del 2016 ençà. Després de tres hores de trobada ‘cordial’, ha afirmat que ‘en l’àmbit de compromisos està tot per fer’ i que és necessari que es ‘recuperi progressivament’ el deute de tres-cents cinquanta milions d’euros en inversions a la ciutat que el govern arrossega del 2011. Al seu torn, Artadi ha recordat la difícil situació pressupostària de la Generalitat: ‘Som conscients de l’esforç del món municipal’ però ‘en el mateix període en què l’Ajuntament perdia seixanta milions d’euros l’any la Generalitat en perdia deu mil’, ha argumentat.
La batllessa ha descrit com a ‘deute ciutadà’ les inversions en matèries en què les administracions comparteixen competències i que la Generalitat assumia abans de la crisi econòmica. ‘És urgent fer un calendari d’aquest deute’, ha dit Colau, qui ha assenyalat que no reclama el retorn del seu import de forma immediata. Per la seva banda, Artadi s’ha compromès a elaborar un calendari conjunt i concret de retorn del deute abans de final d’any.
En concret, la batllessa ha reclamat les partides per a les escoles bressols que acumulen quaranta milions d’euros. Al seu torn, el Departament d’Ensenyament ha reconegut la desinversió i ha promès que recuperarà el finançament de l’educació de zero a trenta en el pressupost a partir del 2019, sense concretar-ne la xifra exacta. Abans de la davallada d’inversió, que es va produir el curs 2011-2012, el Govern aportava finançament per a un terç de les places públiques d’escoles bressols a la ciutat.
Artadi obre la porta als comuns per treballar en els pressupostos de 2019
Artadi ha argumentat que ‘no fa ni dos mesos’ que el govern ha assumit el càrrec i que la presa de possessió ha estat ‘més complicada que en un canvi de legislatura habitual’ per culpa de l’aplicació de l’article 155. Ha adduït a la prorrogació del pressupost per argumentar que és ‘impossible’ d’arribar a acords el 2018. Així, ha emplaçat el partit d’Ada Colau a negociar els comptes del 2019 per tal de ‘començar a introduir les prioritats o els acords’ als que puguin arribar en les reunions tècniques sectorials amb el consistori, considerant que la tasca d’elaboració dels pressupostos de l’any que ve començarà les setmanes vinents.
La consellera de presidència ha obert la porta a Catalunya en Comú-Podem per ‘treballar’ en els pressupostos després de la reunió amb l’Ajuntament. ‘És fonamental que tinguem pressupost nou pel 2019’, ha dit Artadi, qui ha recordat que ‘el deute fiscal’ de l’estat espanyol amb la Generalitat es tradueix en ‘deute social’. ‘És un moment clau per a posar-nos d’acord atès que a la taula eren assegudes representacions les forces polítiques que van fer possible el canvi de govern a Madrid’, ha insistit Artadi.
En l’únic aspecte en el qual hi ha hagut ‘un petit acord’, en paraules de Colau, és en la recuperació de la taula de treball conjunta per estudiar un recàrrec de la taxa turística.
Quant a l’habitatge, Generalitat i Ajuntament han acordat que la reunió extraordinària del Consorci de l’habitatge prevista per la setmana que ve es posposa al setembre. Colau ha denunciat que ‘els papers canviats’ que juguen les dues administracions en el Consorci que ha de ser finançat en un 60% per la Generalitat, cosa que no passa.
Front comú per a reclamar inversions endarrerides de l’estat espanyol amb el govern i l’ajuntament
A més, les administracions han reafirmat l’existència d’un front comú enfront de l’estat espanyol per a reclamar inversions en de transport públic i habitatge i també la recuperació de les lleis aprovades pel parlament i suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol. En concret, Colau ha reclamat la implantació de la llei d’arrendaments urbans i de la llei per a afrontar l’emergència en l’habitatge i la pobresa energètica. En aquesta línia, Artadi, qui ha recordat la importància de la recuperació de l’impost sobre els habitatges buits, ha assegurat que aquest serà un punt ‘fonamental’ de l’agenda de la reunió bilateral que mantindran el govern i l’executiu espanyol la setmana vinent.
Un dels altres assumptes pendents en aquesta Comissió mixta és la convocatòria de la llei de barris, demanada per l’Ajuntament de Barcelona, i que, de moment, el govern no contempla.
‘Més enllà de les discrepàncies ideològiques, la nostra obligació és col·laborar’, ha recordat Colau, qui ha valorat el to ‘cordial’ i la ‘lleialtat institucional’ alhora que ha celebrat els fruits assolits gràcies a l’última reunió, quan Carles Puigdemont encara presidia la Generalitat, com la resolució del deute financer que pujava a més de cent milions d’euros, o l’acord sobre l’antiga presó Model. Sobre això, Artadi ha apuntat que aquest deute s’ha reduït en un 85% i que la Generalitat paga en menys de cent vuitanta dies, tal com es va acordar en Comissió mixta del 2016.
Tant la batllessa com la portaveu del Govern han coincidit en remarcar que ‘la presència d’exiliats i presos polítics’ impedeix que la reunió es faci en una ‘situació de normalitat’.