04.10.2017 - 17:40
Confia que siga una marxa “festiva” per a fer front als reptes dels valencians malgrat la situació de Catalunya
VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
La Comissió 9 d’Octubre es manifestarà el Dia de la Comunitat Valenciana en defensa del valencià com a “espai de trobada, diàleg i consens” amb independència de l’origen de cadascun i reivindicar així mateix la igualtat de tracte de les dos llengües oficials.
Així ho ha avançat este dimecres el coordinador d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, en representació de la Plataforma, en roda de premsa al costat de representants de sindicats, associacions i partits d’esquerres que integren esta plataforma.
Sobre este tema, ha confiat que, encara que el Dia de la Comunitat Valenciana coincidirà amb la compareixença del president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, per a valorar l’aplicació de l’article 4 de la Llei del Referèndum, que estableix la proclamació de la independència de Catalunya, siga una jornada “lúdica i festiva” i que servisca per a fer front “en positiu” als reptes que té la Comunitat Valenciana. “Hem de seguir treballant en la defensa dels nostres interessos”, ha proclamat.
La manifestació eixirà a les 18.00 hores de la Plaça Sant Agustí baix el lema ‘Sí al valencià, i conclourà al costat de l’estàtua de Jaume I al Parterre. Sobre este tema, ha assenyalat que encara que mantenen reivindicacions molt importants per al futur de la Comunitat, com un finançament just que permeta el desenvolupament de polítiques socials, enguany se centra en la defensa de la llengua i cultura com a punt de trobada.
Gisbert ha realitzat així mateix un balanç positiu d’estos dos anys de “canvi de cicle polític” que la Comunitat Valenciana “necessitava de forma urgent” per a deixar arrere “les polítiques corruptes, antivalencianes i autoritàries”. No obstant açò, ha assenyalat que es necessitarà més d’una legislatura per a “revertir” els efectes de dècades d’estes polítiques.
Entre estos avanços ha ressaltat el projecte de llei de plurinligüisme que “dóna estabilitat, confiança i seguretat” i fa “avançar al valencià”, així com que ja és “normal” que els representants públics “usen la llengua dels valencians”.
En eixe sentit, ha destacat “la maduresa” del poble valencià que “no ha caigut a ressuscitar polítiques del passat que buscaven “una conflictivitat artificial” amb la llengua. Per açò, ha convidat a qui “encara tenen una mentalitat del passat a sumar-se a la societat valenciana actual”.
No obstant açò, ha apuntat que “queda per fer” i així ha exigit “la urgent” engegada d’À Punt, així com la recuperació de Tv3 i Catalunya Ràdio i posar “fi a la censura”. A més, ha reclamat l’exigència del requisit lingüístic per a l’accés en a Funció Pública.
SITUACIÓ DE CATALUNYA
Gisbert, preguntat per la coincidència de la compareixença de Puigdemont per a valorar l’aplicació de l’article 4 de la Llei del Referèndum, que estableix la proclamació de la independència de Catalunya, ha replicat que el que passa a Catalunya afecta “Catalunya, País Valencià i a tot l’Estat”.
No obstant açò, ha apuntat que cal treballar amb “normalitat” perquè la Comunitat Valenciana té “necessitats i reptes que ha d’afrontar igualment”. Per açò, ha assenyalat que se centraran en la marxa per la defensa de la llengua, cultura i “interessos valencians amb un recorregut en positiu” i que “volen seguir així els dos pròxims anys”. “La nostra responsabilitat és treballar en positiu pels reptes dels valencians”, ha postil·lat.
Per la seua banda, Pilar Manen, d’Esquerra Republicana, ha coincidit que cal eixir al carrer a celebrar-ho però que “si hi ha un atac a la democràcia i a les llibertats no ens podem quedar de costat” i per açò ha deixat “la porta oberta” perquè la situació “canvia cada moment”.
Marta Sorlí, de Compromís, ha recalcat que els valencians tenen “un full de ruta reivindicacions i realitat pròpia que cal seguir mantenint i “no estar a expenses del que passa en altres territoris”. Per part de Podem, Rosa Pastor ha reivindicat: “Hi ha una paraula que ens uneix que és pluralitat i drets”.
Ferran García, de CCOO, ha llançat un missatge de respecte a les persones i contra les agressions “més enllà de les discrepàncies polítiques” i ha defès posar en valor “la llengua i la cultura que us unixen més enllà de les discrepàncies” i Antoni Infante, de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, s’ha reafirmat en les defenses de la llibertats individuals i col·lectives.
Així mateix, Amadeu Sanchis, d’EU, ha fet una crida “massiva” a la defensa de la democràcia i dels drets civils. “Quants més, millor”, ha apuntat. Vicent Moreno, d’Escola Valenciana, ha incidit a mostrar tranquil·litat i que siga una festa lúdica i festiva en defensa de l’ús social del valencià.