07.02.2018 - 18:59
|
Actualització: 07.02.2018 - 19:44
L’empresa Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’energia elèctrica de la capital catalana, pot operar en el mercat elèctric des de l’1 de febrer. De moment comença a gestionar les 41 plantes fotovoltaiques instal·lades en edificis municipals, la planta de valorització de Sant Adrià del Besós i la planta d’aprofitament del biogàs de l’abocador del Garraf.
En total, aquestes plantes exporten 200.000 megawatts a l’hora d’energia verda, que equival al consum anual de 87.000 famílies. A partir del juliol l’empresa entrarà en una segona fase en què subministrarà l’electricitat als edificis i equipaments de l’Ajuntament. De cara a la tardor, es preveu que ja hi hagi els primers particulars que contractin la llum amb l’empresa pública.
El regidor d’Aigua i Energia de Barcelona, Eloi Badia, destaca la importància de recuperar la gestió pública de l’energia i assegura que la ciutat s’està independitzant de ‘l’oligopoli elèctric’, objectiu per al qual contribuirà ‘omplir la ciutat d’energies renovables’ com les plaques fotovoltaiques que hi ha en molts edificis públics.
L’ambició del govern municipal, però, va més enllà i Badia assegura que l’objectiu és la producció local ‘per facilitar l’autoconsum, garantir el dret energètic’ i que la ciutadania ‘hi tingui un paper actiu’. Des de l’1 de desembre l’empresa ja compta amb tots els permisos necessaris per comercialitzar aquesta energia i per això ja consta en el llistat d’elèctriques de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, òrgan regulador del mercat elèctric a l’estat espanyol.