08.11.2024 - 17:34
|
Actualització: 08.11.2024 - 19:59
L’ombra de la polèmica i de la negligència persegueix el president de la Generalitat, Carlos Mazón, d’ençà que es va saber que la vesprada del 29 d’octubre no era al Palau de la Generalitat, ni al Centre d’Emergències de l’Eliana, tot i que la gota freda ja feia estralls. Què va fer Mazón durant les cinc hores que va restar en silenci i que ningú no sabia dir on era, entre les 14.30 i les 18.45 del dimarts 29 d’octubre, el dia fatídic i les hores més decisives, quan es va desencadenar el desastre? Avui, el degoteig d’informació l’anava acorralant, fins que El País ha publicat que va dinar en un restaurant del centre de València fins a les 18.00, i que així ho havia afirmat l’amo d’aquest restaurant, el nom del qual no transcendia.
I l’entorn de Mazón, acorralat per les mentides i pels detalls revelats per la premsa, i que havia afirmat que el president donaria tots els detalls sobre la seva agenda el 29 d’octubre, ha acabat precipitant una explicació que també resolgués la gran incògnita de qui era l’acompanyant de Mazón en l’anomenat “dinar de feina”. A primera hora de la tarda, El Español, l’ABC i El Mundo –els diaris que han defensat més la gestió del president– han rebut la filtració de l’entorn de Mazón que el dinar va ser a El Ventorro –un local que tanca habitualment a les 17.00– amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui suposadament va oferir la direcció d’À Punt. Vilaplana és una de les cares més conegudes de la vella RTVV controlada pel PP de Camps i Zaplana.
Qui és Maribel Vilaplana la periodista que diuen que dinava amb Mazón en plena gota freda?
I aquesta explicació arriba més d’una setmana tard. En primera instància, es va publicar que no se sabia on era i es va arribar a especular amb un dinar d’aniversari de la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Núria Montes.
Posteriorment, Mazón va dir que era “en un dinar de feina”, però no va voler revelar el lloc ni qui l’acompanyava. Per tal de treure importància a l’afer, va assegurar que estava disponible i que havia contestat missatges i trucades. Un extrem que va negar una font de l’executiu a la reunió del CECOPI, que va relatar que la consellera Salomé Pradas va provar de trucar-li unes quantes vegades.
“Pradas, molt angoixada i bloquejada, es dedicava a entrar i sortir de la sala del CECOPI mentre intentava de contactar telefònicament amb Mazón. ‘La consellera no sabia què fer'”, va publicar El Diario. No va ser fins a les 18.45 que el president va despenjar el mòbil i la consellera li va poder comunicar que la presa de Forat estava a punt de desbordar.
A aquella hora, el barranc de Torrent (o rambla del Poio) ja baixava amb un cabal que multiplicava per quatre el de l’Ebre i el desastre ja era una realitat. I l’explicació que, deu dies després, ha donat l’entorn del president és que Mazón, el president de la Generalitat, va dinar durant tres hores amb la periodista Maribel Vilaplana.