29.09.2017 - 11:15
|
Actualització: 29.09.2017 - 13:07
El prestigiós programa de Christine Amanpour de la televisió nord-americana CNN s’ha centrat aquesta nit en el referèndum català, i ha entrevistat el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i després el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis.
El ministre Dastis ho ha passat malament. Amanpour ha estat molt contundent i li ha demanat en primer terme sobre allò que deia Romeva: ‘que aturi la repressió i negociï’. Dastis ha instat el govern català a aturar ‘aquesta farsa de referèndum’ i ha assegurat que el govern espanyol està ‘plenament disposat a parlar dins els límits de la constitució espanyola i de la llei’. Però el moment en què Dastis ha quedat més descol·locat ha estat quan l’entrevistadora li ha dit: ‘Dieu que actueu d’una manera proporcionada. Som a Europa i teniu set mil agents de policia o més preparats contra un enemic dins el vostre país, tanqueu pàgines web, campanyes de propaganda. Heu fet tot de coses per evitar que això passi físicament. Penseu que hi haurà violència? Què teniu pensat de fer?’
I Dastis respon que no sent bé la pregunta, ‘però entenc que em dieu que no actuem d’una manera proporcionada’. I afegeix: ‘Les forces de seguretat compleixen ordres d’un tribunal i és el que es fa en tots els països que respecten la llei.’
Vegeu-ne el vídeo:
Abans, amb un to molt diferent, tant de l’entrevistadora com de l’entrevistat, Romeva havia parlat sobre les detencions d’alts càrrecs i treballadors de la Generalitat del dia 20, el segrest de butlletes i de material electoral, la suspensió d’actes polítics i l’escorcoll d’habitatges privats, l’amenaça al president de la Generalitat i als consellers de perseguir-los penalment i el control de tots els comptes de la Generalitat per part del govern espanyol. El conseller ha dit que el govern Mariano Rajoy ‘vulnera les lleis en nom de la defensa de l’estat de dret’. Vegeu-ne el vídeo:
Quant a la persecució legal del referèndum, Romeva ha assenyalat que la convocatòria d’un plebiscit ‘no és cap delicte’, atès que el codi penal espanyol ho va despenalitzar el 2005. D’aquesta manera, el conseller d’Exteriors instava el govern espanyol a asseure’s a la taula i oferir una resposta política a la situació que viu Catalunya.
Romeva també ha dit que la repressió amb què actuen aquests dies les institucions espanyoles provoca manifestacions a favor dels principis democràtics i no pas a favor de la independència de Catalunya.