30.08.2022 - 21:30
|
Actualització: 30.08.2022 - 22:04
L’Ajuntament de Palma ha recuperat mitjançant una cessió temporal una de les dues claus del Regne de Mallorca, que ha tornat a la ciutat després de cinc-cents anys d’absència. El batlle de Palma, José Hila; el regidor d’Educació, Llorenç Carrió; i la conservadora i directora del Castell de Bellver, Magdalena Rosselló, han mostrat aquesta peça emblemàtica en una compareixença de premsa.
La joia històrica és una de les dues claus del Regne de Mallorca que els agermanats van lliurar a l’emperador Carles V per sol·licitar clemència després de la derrota a les revoltes del segle XVI. És una peça d’orfebreria mallorquina, feta a Mallorca, segons que ha explicat la conservadora i directora del Castell de Bellver.
Carrió, per part seva, ha dit que comptar amb aquesta clau era de vital importància per conèixer i preservar la història de Mallorca, per la qual cosa és una peça que l’Ajuntament hauria de tenir. El consistori ha informat que es fan investigacions per assegurar que és la clau original, uns estudis que es preveu que s’acabin a final d’octubre o principi de novembre.
El regidor d’Educació ha informat que l’ajuntament ha contractat un equip de recerca format per l’especialista en joieria tradicional mallorquina Lluís Forteza i la historiadora i especialista en aquesta mena de materials Elvira González, entre més experts, perquè en facin un estudi històric i artístic. Una vegada s’hagi fet la recerca, les autoritats de Palma es reuniran per decidir si fer la compra de la peça, que l’any 2000 es va subhastar per 12.600 lliures esterlines i, després, es va revendre a un joier de Dallas (els Estats Units), el seu amo actual, per un preu superior que no ha estat revelat.
Després de ratificar l’autenticitat de la clau, el consistori exposarà la peça al públic, tot i que encara no s’ha decidit ni el lloc ni la data. Rosselló ha explicat que esperen de rebre una vitrina de seguretat nova, perquè la que s’havia encarregat ha arribat a Palma amb el vidre trencat.
Carrió ha comentat que la cessió de la clau era temporal, si bé el propietari els ha donat facilitats per a traslladar-la a Palma i que el públic la pugui contemplar. La troballa arriba després d’una recerca de dos anys, que va començar el 2020, quan es va fer una crida a la ciutadania per aconseguir informació sobre on eren totes dues claus, amb el propòsit de tornar-les a Palma i commemorar els cinc-cents anys de les Germanies.
L’altra clau encara no se sap on és: va ser adquirida l’any 2000 en una subhasta per un comprador d’Anglaterra, però l’ajuntament no ha pogut saber qui és, per la qual cosa s’ha perdut el rastre d’aquesta segona joia.