La classe política europea mobilitzada pel cas català augmenta

  • Diputats de diversos països europeus emprenen iniciatives polítiques en solidaritat amb el president i els consellers catalans

Redacció
26.03.2018 - 18:14
Actualització: 26.03.2018 - 23:37

La retenció de Carles Puigdemont a Alemanya i l’empresonament dels consellers a Madrid ha comportat la internacionalització del cas català fins a límits mai vistos. Ja no es tracta de portades de diari; el cas entra als parlaments europeus i la classe política es mobilitza. Diputats de Dinamarca, França, Portugal, Finlàndia, Eslovènia, del Parlament Europeu i de més indrets han iniciat accions polítiques de solidaritat.  De preguntes parlamentàries  a concentracions davant consolats europeus. De demanar que el premi Sàkharov s’atorgui als presoners polítics al comunicat de la presidenta d’Escòcia contra els empresonaments, les mostres de solidaritat i mobilització van augmentant. Ací teniu una llista de les que s’han anunciat les darreres hores.

Parlament Europeu
Més de quaranta europarlamentaris volen proposar els presoners polítics catalans com a candidats al Premi Sakharov. L’eslovè Iva Vajgl ho explica  en aquesta entrevista. Diu que aquesta és una manera de cridar l’alerta sobre la situació dels polítics catalans.

 

Dinamarca
Diputats danesos volen portar al parlament les accions del CNI al seu país. Pelle Dragsted, diputat verd a la cambra nòrdica ha anunciat que el seu partit farà una pregunta parlamentària al govern danès sobre el suposat seguiment de Puigdemont a Dinamarca fet pel CNI: ‘El País escriu que la intel·ligència espanyola tenia el centre de comandament per a la seva acció contra el Sr. Puigdemont a Dinamarca. El meu partit qüestionarà el govern danès sobre el seu coneixement d’aquestes aparents accions d’intel·ligència estrangera a terra danesa. #políticprisoner´

Finlàndia
A Finlàndia, quinze diputat de sis partits diferents han fet una crida pública per tal que Puigdemont no sigui extradit a Espanya des d’Alemanya, segons que ha anunciat en un comunicat el diputat del partit governamental, Mikko Kärnä:

França
El candidat a la presidència francesa, JeanLuc Mélenchon, ha afirmat: ‘Merkel ha fet empresonar Carles Puigdemont. L’Europa de la policia política, contra l’expressió dels pobles’. L’actitud de Mélenchon representa un gir de 180 graus, ja que ell mateix s’havia mostrat molt crític fins ara amb l’independentisme català.

Portugal
Just després de la detenció dels consellers i Puigdemont, la líder del partit Bloco d’Esquerda es preguntava a Twitter si Espanya era una democràcia. S’ha convocat una acció de protesta davant del consolat espanyol a Lisboa, tal com s’anuncia a la pàgina web del partit.

Eslovènia
L’ex-president eslovè, Milan Kučan, l’home que va portar el país a la independència, ha fet unes declaracions contundents després de la retenció a Alemanya. Hi afirma que ‘membres de la UE s’han convertit ara en l’instrument de la persecució espanyola’ contra els polítics catalans.

Escòcia
La presidenta d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va comunicar públicament el seu suport al dret d’autodeterminació i es va mostrar contrària a l’empresonament dels consellers catalans. Recordem que Clara Ponsatí es troba ara a Escòcia.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor