La Cimera del Clima acaba sense cap resultat concret

  • Decepció per l'acord final, que només és una crida ambigua a augmentar l'ambició per a lluitar contra l'emergència climàtica

VilaWeb

EFE / Redacció

15.12.2019 - 11:06
Actualització: 15.12.2019 - 16:51

La Cimera del Clima (COP25) ha acabat sense cap resultat concret, amb un acord ambigu i in extremis que és una crida per a augmentar l’ambició climàtica el 2020 i complir l’Acord de París que compromet als països a evitar que la temperatura mitjana del planeta pugi aquest segle per sobre de 1,5 graus. La que ha estat la Cimera del Clima més llarga de la història fracassa en un dels seus objectius més importants: regular els mercats de carboni. El desenvolupament de l’article 6 de l’Acord de París, que fa referència als mercats de CO2, per tant, queda ajornat fins a la pròxima cimera, que es farà l’any vinent. Tant els delegats que han assistit a la cimera com ONGs com ara Greenpeace han mostrat la seva decepció pel resultat.

L’acord, titulat ‘Xile-Madrid, temps d’actuar’, s’ha aconseguit gairebé dos dies després de la jornada prevista per a la clausura de la Conferència (COP25) i després d’unes maratonianes negociacions que s’han prolongat durant tota la matinada.

El document ha estat aprovat per la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, després d’un tibant debat amb el Brasil que no acceptava inicialment dos paràgrafs inclosos en l’acord sobre oceans i ús de terres.

L’acord final de la COP25 estableix que els països hauran de presentar el 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d’emissions (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades) per a fer front a l’emergència climàtica.

Segons l’acord, el coneixement científic serà ‘l’eix principal’ que ha d’orientar les decisions climàtiques dels països per a augmentar la seva ambició, que ha d’actualitzar-se permanentment d’acord amb els avanços de la ciència.

El text recull ‘l’imperatiu’ que la transició cap a un món sense emissions sigui justa i impulsi la creació d’ocupació decent. L’acord reconeix, a més, l’acció climàtica dels actors no governamentals, als qui convida al fet que la incrementin i generalitzin estratègies compatibles amb el clima.

Greenpeace diu que és ‘inadmissible’ haver cedit davant els lobbies

Greenpeace ha qualificat ‘d’inadmissible’ que les empreses contaminants ‘hagin imposat els seus interessos’. D’aquesta manera, l’ONG ha destacat que la ‘forta i silenciosa’ pressió exercida pels lobbies dels combustibles fòssils i de corporacions, que a parer seu només defensen els seus propis interessos, han ‘soscavat’ els avenços de la COP25 de Madrid.

‘Una altra vegada, la por al fet que els seus lucratius negocis es veiessin afectats ha fet que exercissin tota la seva influència per a evitar un acord multilateral que abordés de forma decidida l’emergència climàtica’, ha assegurat l’ONG.

Durant la COP25, Greenpeace ha lamentat que s’ha ‘tancat literalment la porta’ a la ciència i a les exigències de la societat civil, que demanaven d’acordar solucions urgents i ambicioses a l’emergència climàtica’. Denuncia que, en canvi, els polítics es van barallar pel model de trànsit d’emissions de l’article 6, que amenaça els drets dels pobles indígenes i posa un preu el medi ambient.

En la seva opinió, els equips polítics enviats pels països no han mostrat cap o poca intenció d’aconseguir compromisos per reduir les emissions a la velocitat i intensitat que, segons la informació científica, es necessita per limitar l’escalfament global a 1,5 graus.

‘Els governs han de replantejar-se totalment com han actuat, perquè el final d’aquesta COP és totalment inacceptable’, ha criticat la directora de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan.

En la mateixa línia, ha assegurat que la COP25 ha estat més aviat política i que s’hi ha vist com els grups de pressió dels sectors més contaminants entorpeixen les negociacions, així com la profunda desconfiança de la joventut cap a la classe política.

‘Necessitem un canvi sistèmic en el qual les persones puguin confiar, els equips de negociació han de tornar a casa i recapacitar. Però també hem vist algunes forces positives, per exemple la Coalició per una Alta Ambició ens va oferir un alè d’esperança aquesta setmana, i els petits estats insulars s’estan enfortint dia a dia, i mantenen viu l’acord de París’, ha comentat Morgan.

Per la seva banda, el director de Greenpeace a l’estat espanyol, Mario Rodríguez, ha subratllat que la classe política ‘no pot continuar fent oïdes sordes a l’evidència científica i al clam social que exigeix una resposta contundent i urgent a l’emergència climàtica’.

Per a Rodríguez, l’estat espanyol ha fet una gran feina amb l’organització de la COP25, de la qual surt un ‘important’ suport social i polític per reforçar la lluita contra el canvi climàtic’. I hi ha afegit la decisió del Consell Europeu de demanar a la comissió que present uns objectius climàtics més ambiciosos per 2030 per arribar a temps a la COP26.

En aquest context, el cap de la delegació de Greenpeace Internacional a la COP25, Juan Pablo Osornio, ha lamentat el resultat decebedor de la cimera. ‘Necessitem espais multilaterals allunyats dels interessos privats d’uns pocs que ens continuen blocant perquè s’aconsegueixi el futur que volem i sabem que és possible’, ha criticat.

Finalment, el director de Greenpeace a Xile, Matías Asun, ha ressaltat que, malgrat ostentar la Presidència de la COP25, Xile ‘no ha aconseguit un progrés significatiu contra l’emergència climàtica’. ‘Hem perdut una oportunitat perfecta per mostrar el lideratge climàtic que necessitàvem’, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor