La cimentera Lafarge (Asland) anirà a judici per haver finançat Estat Islàmic

  • Ho hauria fet amb la intenció de mantenir activa la producció de la planta de ciment que té a Síria

VilaWeb
Imatge de l'exterior de la fàbrica Lafgarge de Montcada
Redacció
28.06.2018 - 19:57
Actualització: 28.06.2018 - 21:02

Després de dos anys d’investigació la justícia francesa ha encausat la cimentera Lafarge per ‘complicitat amb els crims contra la humanitat’ a Síria. L’empresa francesa està acusada d’haver pagat tretze milions d’euros entre 2012 i 2014 a grups gihadistes armats, entre ells l’autoanomenat Estat Islàmic, que controlaven les carreteres pròximes a la fàbrica. L’objectiu era mantenir activa la producció de la planta de ciment, situada a 160 quilòmetres al nord d’Alep i que durant molt temps va estar enmig del conflicte. Aquesta cimentera és l’antiga Asland.

La cimentera, filial del grup franco-suís LafargeHolcim, també és acusada de violar l’embargament, finançar una organització terrorista i de posar en perill la vida dels seus ex-empleats a Síria i no garantir la seva seguretat. Els jutges hauran de pagar una fiança de trenta milions d’euros, segons la premsa francesa. Lafarge ja ha anunciat que recorrerà aquest encausament, però reconeix ‘una violació de les regles de conformitat interna’ per part de persones que ja van deixar el grup.

La imputació de l’empresa, una de les líders del sector del ciment al món, se suma a la de vuit dels seus directius, inclòs l’ex-president Bruno Lafont. La ONG Sherpa i el Centre Europeu de Drets Constitucionals i Drets Humans (ECCHR), que va iniciar les acusacions contra la cimentera, consideren que és un fet històric fer asseure al banc dels acusats una empresa d’aquestes dimensions. Aquestes ONG han exigit a Lafarge que assumeixi les seves responsabilitats i creï un fons d’indemnització per als antics empleats per danys morals i materials. La investigació va començar arran d’un article publicat el juny de 2016 pel diari francès ‘Le Monde’, que rebel·lava que la filial siriana de Lafarge havia pagat comissions a l’Estat Islàmic per a ‘continuar funcionant durant la guerra’.

Lafarge també és present a Catalunya. La cimentera té una fàbrica a Montcada i Reixac que compta amb més de tres-cents empleats. De fet, va celebrar el seu centenari l’any passat, ja que es va establir al Vallès Occidental el segle passat. L’any 2014, un expert de l’OMS va relacionar les emissions d’aquesta cimentera amb els casos de càncer de veïns de la zona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor