La Champions del Vaticà

  • Divuit equips formats per sacerdots i seminaristes, entre els quals alguns del nostre país, disputen fins al maig a Roma l’onzena Clericus Cup

VilaWeb

Redacció

18.03.2017 - 22:00
Actualització: 24.09.2024 - 04:01

Fa dues setmanes, amb la famosa remuntada del 6 a 1 amb el PSG, el Barça va fer un miracle: passar de l’infern de París al paradís del Camp Nou. En noranta-cinc minuts va deixar enrere el purgatori i va ressuscitar en la Champions gràcies a un partit gloriós en què Neymar, excels, es va erigir en el salvador blau-grana i va aconseguir d’eclipsar, per un dia, Déu nostre senyor Messi.

El llenguatge del futbol, una veritable religió per a molta gent, recorre ben sovint a termes i conceptes religiosos. Tot aquest vocabulari, tanmateix, va deixar enrere el sentit metafòric per esdevenir ben real, ara fa deu anys, amb la instauració de la Clericus Cup. Ras i curt, es tracta d’un mundial pontifici disputat per sacerdots i seminaristes de tot el món, promogut anualment pel Centre Esportiu Italià (CSI) amb el patrocini de la Conferència Episcopal Italiana i de la Santa Seu.

El 4 de març passat va començar als camps del Centro Sportivo Pio XI, amb la imponent cúpula de la Basílica de Sant Pere a l’horitzó, l’onzena edició d’aquest peculiar torneig futbolístic nascut l’any 2007, en ple pontificat de Benet XVI, amb l’objectiu declarat del CSI de ‘posar-se una altra vegada al servei del món juvenil i eclesiàstic i fixar l’atenció en l’esport com a instrument de promoció humana i social’: ‘Volem que l’esport entri de ple dins les parròquies i els oratoris, on manca massa sovint, i creiem que amb la Clericus podem afrontar aquest problema de soca-rel fent entrar l’esport en l’experiència de vida dels sacerdots i seminaristes.’

Amb el pas dels anys, el torneig no sols ha anat guanyant més i més atenció mediàtica i ha crescut en xifres absolutes de participants, sinó que també ha vist com augmentava el suport des del Vaticà mateix, sobretot arran de l’arribada del papa argentí Francesc, un apassionat declarat del futbol. De fet, enguany tots els equips duen escrit a la samarreta un eslògan seu pronunciat el juny del 2014: ‘Posem-nos en joc, tant a la vida com en l’esport.’

Divuit equips, quatre-cents inscrits
La competició d’aquest any és sens dubte la més nombrosa fins ara, amb divuit equips gràcies a l’entrada de dos debutants: el Pontifici Col·legi Ucraïnès i el Pontifici Col·legi Sant Pere. També hi ha el Chape Cusmano Belga, que amb el nom i el color verd de la samarreta vol recordar i homenatjar el club brasiler del Chapecoense, que va perdre una bona part de la plantilla en un accident aeri a Colòmbia l’any passat. Dels equips inscrits d’enguany, només quatre són fidels al torneig des de la primera edició: el North American Martyrs, el Collegio Urbano, el Mater Ecclesiae i el Sedes Sapientiae. Amb tot, el palmarès fins ara se l’endú un equip que no és entre aquests quatre veterans, el Redemptoris Mater, vencedor del mundial de l’Església el 2007, el 2009 i el 2010.

Un català, dos valencians… i mossèn Neimar
Enguany, amb tot, partia com a favorit el Col·legi Brasiler, que té com a màxima estrella el centrecampista Neimar Aloísio Troes: ‘El nom em pesa molt, sí, però vull intentar ser-ne un digne portador… Que Déu em beneeixi’, declarava als mitjans abans de començar la competició. Entre els 372 jugadors apuntats, de més de seixanta nacionalitats, el país que n’aporta més és justament el Brasil, seguit de prop per Mèxic, Itàlia i Nigèria.

Com no podia ésser d’una altra manera, també hi trobem alguns representants de casa nostra: el sacerdot Albert Fortuny, de Cambrils (Baix Camp), que juga amb l’Altomonte; i Daniel Juan Tortosa, de Canals (Horta), i Aquilino Martínez Gallego, de València, que hi participen a les files del Pontifici Col·legi Espanyol de Sant Josep.

Via crucis cap a la gran final al maig
Els divuit equips de l’onzena Clericus Cup van començar a jugar el cap de setmana del 4 i 5 de març. Durant tot el mes de Quaresma, els dissabtes i diumenges, disputaran eliminatòries dividits en quatre grups, i la competició s’aturarà completament a l’abril per poder celebrar la Pasqua. El joc no reprendrà, doncs, fins al maig, quan es jugaran els quarts de final, les semifinals i la gran final el dia 27… just una setmana abans de la Champions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor