09.12.2016 - 22:00
|
Actualització: 10.12.2016 - 17:16
El cantant Bob Dylan, guardonat amb el Nobel de Literatura, va enviar dilluns un discurs d’agraïment que es llegirà avui en la cerimònia de lliurament d’aquests guardons, segons va informar l’acadèmia sueca en el seu compte oficial de Twitter, en què explicava que Patti Smith actuaria a l’esdeveniment amb una versió d’un dels temes més coneguts del premiat. La cerimònia, que es pot seguir en directe per internet:
‘Bob Dylan ha enviat un discurs que es llegirà en el banquet del Nobel a Estocolm el 10 de desembre’, anunciava la Fundació Nobel en un piulet:
Bob Dylan (#NobelPrize in Literature 2016) has provided a speech which will be read at the Nobel banquet in Stockholm December 10.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) December 5, 2016
Tot i que Dylan no anirà a la cerimònia, serà la també nord-americana Patti Smith qui interpretarà una de les cançons més cèlebres del guardonat, ‘A hard rain’s a gonna fall’, com explica l’acadèmia sueca:
Patti Smith will perform Bob Dylan’s A Hard Rain’s A-Gonna Fall at the #NobelPrize Award Ceremony 10 December. pic.twitter.com/xoshAq74HX
— The Nobel Prize (@NobelPrize) December 5, 2016
Dylan, de 75 anys, va ser reconegut l’octubre amb el Nobel de Literatura per la creació de ‘noves expressions poètiques dins de la gran tradició musical nord-americana’, com assenyalava l’acta del jurat. Després d’uns dies en què l’acadèmia no va aconseguir parlar amb el guardonat, finalment aquest va declarar sentir-se molt honrat pel premi però es va excusar de la cerimònia al·legant ‘compromisos previs’.
El cantant tampoc va acudir la setmana passada a la recepció a la Casa Blanca amb la qual el president dels Estats Units, Barack Obama, honra els guanyadors nord-americans del Premi Nobel.
Aquest any es lliura el 109 Premi Nobel de Literatura. Al llarg de la història del guardó, han estat premiats 27 autors de parla anglesa, 14 en llengua francesa, 13 en alemany, 11 en espanyol, 7 en suec, 6 en italià, 6 en rus, 4 en polonès, 3 en noruec i 3 en danès. Només nou dels premiats eren menors de 50 anys i el més jove va ser Joseph Rudyard Kipling, autor d”El llibre de la selva’, que el va rebre a l’edat de 41 anys el 1907. Des del 1901 al 2015, van rebre el Nobel 112 escriptors i, d’aquests, 14 eren dones.