11.01.2017 - 22:00
Manu Prakash és un bioenginyer de la Universitat de Stanford (Califòrnia) i ha fet un invent, amb una mica de paper i un cordill, que pot revolucionar el món de la medicina. L’ha anomenat Paperfuge –amalgama dels mots ‘paper’ i ‘centrifugadora’, en anglès– i vol substituir les centrifugadores clàssiques, tan pesants i tan cares, però tan absolutament necessàries per a tractar mostres biològiques. En aquest sentit, l’invent pot ajudar a diagnosticar malalties com ara la malària i el VIH en zones remotes i desfavorides.
L’invent de Prakash té un cost de producció d’uns vint cèntims, funciona sense electricitat i pesa dos grams, cosa que el fa còmodament transportable. ‘Hi ha milions de persones en aquest món que viuen sense electricitat, sense infrastructures, sense carreteres i que tenen les mateixes necessitats sanitàries que podem tenir tu o jo’, explica a la revista nord-americana Wierd.
Ací podeu veure com funciona la Paperfuge:
El disseny final, inspirat en una joguina, serveix per a centrifugar les mostres a 125.000 revolucions per minut. En un procediment estàndard, com ara separar el plasma de la sang, la Paperfuge tarda només noranta segons. Una centrifugadora normal pot tardar uns dos minuts.
No és pas la primera vegada que Parkash barreja tecnologia i paper, allò que ell anomena ‘ciència frugal’. El 2012 va dissenyar un microscopi plegable inspirat en la papiroflèxia japonesa, amb un cost de producció que no arriba ni a un dòlar.