La causa del 17-A, paralitzada a l’Audiència espanyola pel recompte oficial de víctimes

  • L'instructor ha refusat la personació de gairebé vint persones en considerar que no eren damnificades directes

VilaWeb

Europa Press / Redacció

15.09.2019 - 12:55
Actualització: 15.09.2019 - 13:02

La causa que investiga els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017 es troba paralitzada al Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència espanyola a causa del recompte oficial de víctimes. Més de dos anys després, encara no s’ha esclarit el nombre real de damnificats en els atemptats, que va deixar setze persones mortes.

La Direcció general de Suport a les Víctimes del Terrorisme encara ha de recaptar la informació necessària per elaborar un balanç oficial de víctimes, que espera tenir llest a finals d’aquest any o principis del 2020. Davant d’això, i segons que han explicat a l’agència Europa Press fonts jurídiques, l’instructor de la causa, el magistrat José Luis Calama, ha fet un sedàs pel seu compte davant les nombroses peticions. Gairebé una vintena de persones que es consideren víctimes han volgut personar-se en el procediment i Calama ho ha refusat, en considerar que no es tracta de persones damnificades directament. Calama argumenta en les seves interlocutòries que ‘els metges forenses no poden establir la relació causa-efecte entre l’atemptat i les presumptes lesions de naturalesa psíquica referides pels recurrents’. També recorda una sentència del Tribunal Suprem espanyol segons la qual ‘per reivindicar el caràcter de víctima es necessita una mica més que una percepció subjectiva’.

Mentrestant, el Ministeri de l’Interior espanyol calcula que la xifra definitiva de víctimes acabarà rondant el centenar de persones. De moment s’han abonat 5,2 milions d’euros en concepte d’indemnitzacions i s’ha reconegut 96 persones com a víctimes, a les quals cal sumar 24 persones més a les quals s’han atorgat ajudes com a afectats.

La UAVAT considera que moltes víctimes no han estat reconegudes

La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT) va signar el juny del 2018 un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona dirigit per la batllessa, Ada Colau, va llançar un telèfon gratuït i es va queixar que Interior no atenia gaires afectats amb seqüeles psicològiques. A més, el passat mes d’agost va fer públic un comunicat en què demanava una ‘profunda reflexió’ al govern espanyol després de negar la condició de víctimes del 17-A a alguns afectats amb lesions psíquiques posttraumàtiques, que veien amb ‘perplexitat’ la contradicció en els criteris utilitzats.

En el comunicat, la UAVAT va dir que el 82% de les víctimes del 17-A que han assessorat i que han enviat una sol·licitud de reconeixement per danys psicològics han obtingut una resposta denegatòria per part de la Direcció General de Suport a Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l’Interior espanyol.

La UAVAT va sol·licitar a les administracions competents una ‘profunda reflexió’ a l’hora de definir els criteris de valoració del nexe causal de les lesions psíquiques posttraumàtiques en un atemptat. En aquest sentit, la unitat considera que hi ha hagut casos en els quals el Ministeri d’Interior espanyol, a través de la unitat mèdica de la Direcció General de Suport a les Víctimes, no ha establert el nexe causal, mentre que aquest sí queda establert per la valoració forense a petició de l’Audiència espanyola realitzada a alguns dels afectats als quals s’ha refusat la seva petició de reconeixement. ‘Aquesta contradicció genera gran perplexitat i confusió en les persones afectades’, advertia la UAVAT.

Geolocalització del mòbil de Driss Oukabir

Però el recompte oficial de damnificats –i les corresponents tramitacions per acceptar o no la seva personació en la causa– no és l’únic escull per tancar la instrucció d’aquesta causa, ja que la defensa d’un dels processats, Driss Oukabir, va sol·licitar una nova diligència. Es tractava de la geolocalització del seu telèfon mòbil en els dies previs dels atemptats per tractar de demostrar que no va estar ni a la casa d’Alcanar (Tarragona) ni en un restaurant de Tona (Barcelona), on dos testimonis el van situar el 16 d’agost.

El jutge Calama va encarregar al principi aquesta diligència als Mossos d’Esquadra, però finalment serà la policia espanyola la que emeti l’informe, el qual encara no s’ha traslladat a l’Audiència, segons les fonts jurídiques consultades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor