Catalunya Nord reivindica la cultura independent com a pas previ a la independència política

  • Unes 200 persones han participat a la 28ena 'Nit de Sant Jordi' a Perpinyà, que ha lliurat diversos guardons

VilaWeb

Redacció

29.04.2017 - 00:31
Actualització: 29.04.2017 - 12:17

Catalunya Nord ha reivindicat la cultura independent com a pas previ a la independència política en la vint-i-vuitena Nit de Sant Jordi a Perpinyà. La presidenta d’Òmnium a Catalunya Nord, Montserrat Biosca, ha assegurat que, sense els grans escriptors dels segles XIX i XX, Catalunya no seria el que és i ha destacat les figures de Jacint Verdaguer i Joan Maragall.

Biosca també s’ha referit a les eleccions franceses i ha manifestat que per a Catalunya Nord seria més negativa la victòria de Marine Le Pen que la d’Emmanuel Macron. ‘Si Catalunya Nord se’n surt, ha de ser dins d’Europa’, ha insistit. A la primera volta de les presidencials, Le Pen es va imposar a Catalunya Nord amb el 30% dels vots.

Ha explicat que era una nit molt important en la qual es posava en evidència el problema a les escoles i a la cultura i la força del francès. S’han lliurat diversos premis, la majoria literaris, per a persones que promouen l’ús del català. Claudi Balaguer, director del documentari ‘El català dels Paios i dels gitanos al Riberal’, ha rebut el Premi Catalunya Nord que entrega l’Institut d’Estudis Catalans als millors documentaris sobre l’ensenyament del català a la regió.

Els tres guardons dels Premis Joves Escriptors distingeixen els millors treballs de les escoles primàries, els col·legis i els liceus. En la modalitat de primària, el premi ha estat per a la classe de CP bilingüe de la Marie José Anceau i la classe de GS bilingüe de la Cillie Motzfeldt de l’Escola Pasteur Lamartine de Perpinyà pel seu treball ‘El viatge de petit Josep el pingüí’. En la categoria de col·legis, la guanyadora ha estat Isalina Payré del col·legi Pompeu Fabra del Soler. I en l’àmbit dels liceus, ha vençut Chabela Caillol del liceu Aragó de Perpinyà.

Quant a la poesia, el Premi Francesc Català d’Òmnium Cultual ha estat per a Eulàlia Domènech pel seu treball ‘Certes incerteses’. Pel que fa a la categoria Narració per a Infants, s’ha reconegut a Nicolas Caveribère, Natàlia Costa, Sandrine Flores i Elena Gual de les escoles Arrels. En l’àmbit de la divulgació i el periodisme transfronterer, el Premi Ramon Juncosa que lliura la Casa de la Generalitat a Perpinyà ha estat per Nerea Guisasola i Pascale Oriot per la publicació ‘In vino veritas’ a la revista Culturae.

Finalment, s’ha lliurat dos premis més. El d’Economia UPE 66 Comarques Nord-catalanes, que busca encoratjar les relacions transfrontereres i que ha recaigut en l’empresària de la Cerdanya Elisabeth Pastor, i el Premi Joan Blanca, que atorga la Vila de Perpinyà, i que ha estat per les escoles que promouen el català, Arrels i la Bressola i la professora de català Coleta Planas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor