23.03.2016 - 16:00
|
Actualització: 24.03.2016 - 09:59
L’accident de l’avió de Germanwings, el 24 de març de 2015, va desencadenar un dels episodis de catalanofòbia a les xarxes socials més greus d’aquests últims anys. L’entitat de juristes Drets va acudir a la fiscalia provincial de Barcelona l’endemà per denunciar 55 piulets publicats per 38 usuaris de Twitter que, segons l’entitat, incorrien clarament en un delicte tipificat a l’article 510 del codi penal: per haver atiat l’odi, la discriminació i la violència contra un col·lectiu —els catalans— per raó de l’origen. La fiscalia no ha portat als jutjats aquelles denuncies fins avui.
Drets havia demanat a la fiscalia que traslladés ofici als cossos i forces de seguretat de l’estat per tal que esbrinessin la identitat d’aquests usuaris amb els mitjans de què disposen, com ara la sol·licitud a l’empresa Twitter de les dades dels usuaris o bé un rastreig de les IP utilitzades. Segons Drets, tecnològicament és possible d’identificar els presumptes delinqüents si hi ha voluntat política, tal com es va demostrar arran de l’assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó el maig de 2014, que va propiciar una investigació del Ministeri de l’Interior espanyol que va portar a les detencions d’usuaris de Twitter que s’havien burlat de la víctima.
Aquell episodi d’insults i comentaris denigrants va tenir impacte fins i tot en mitjans internacionals; en van parlar el diari francès Libération, el canadenc The National i la revista Newsweek, que ho explicava així:
«Una de les piulades deia: ‘Ok, ho diré. La meitat d’Espanya desitja que els 45 cognoms espanyols siguin de catalans, bascs i “panchitos”.’ El terme ‘panchito’ és un malnom pejoratiu per a referir-se als sud-americans. Una altre missatge deia: ‘Espero que tots els morts de l’avió siguin catalans.’ ‘A veure, no en fem drama, els de l’avió eren catalans, no persones.’ Un altre diu: ‘Un avió ple de catalans i alemanys s’estavella a França #WinWin.’
Ahir, el primer ministre, Mariano Rajoy, va anunciar tres dies de dol pels morts en el desastre.
Les tensions regionals han crescut darrerament, especialment després de la votació simbòlica sobre la independència que va fer Catalunya el novembre passat. Tot i que el resultat va ser una barreja –el 80% dels votants van votar a favor de la independència, però la participació va ser del 40%, i arribà a 2,2 milions de persones–, Artur Mas, president del govern regional de Catalunya, ha demanat unes eleccions al parlament que es faran a final de setembre. Les eleccions espanyoles s’haurien de fer a final de novembre.»