La Casa Vicens, la primera obra mestra del modernisme, obre les portes

  • L’edifici va ser el primer projecte important d’Antoni Gaudí i està catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO

VilaWeb
Ester Estela
15.11.2017 - 22:00

Tot té un principi i la Casa Vicens és el principi del modernisme. Va ser el primer projecte important d’Antoni Gaudí i, per això, no només és considerada el preludi de l’obra gaudiniana sinó també l’avantguarda del modernisme català. Es va construir entre el 1883 i el 1885 al barri de Gràcia com una casa d’estiueig per al senyor Manel Vicens i Montaner. L’any 2005 va ser catalogada com a Patrimoni Mundial per la UNESCO juntament amb set edificis modernistes més de Barcelona, entre els quals hi ha la Sagrada Família, el Park Güell, el Palau de la Música i l’Hospital Sant Pau. Ara, després de cent trenta anys de ser una residència privada, obre les portes al públic.

Quan Antoni Gaudí va projectar la Casa Vicens tenia trenta-un anys, i va crear un edifici que trencava estilísticament amb tot allò que s’havia construït anteriorment. Avançava algunes de les característiques principals del modernisme, com ara la inspiració en la natura i la integració de les arts decoratives. Cal destacar-ne la reixa de ferro colat de l’entrada, que representa la fulla de margalló, i les flors de clavell de moro que ornamenten les rajoles de la façana. Però les referències als elements naturals també serveixen per a integrar les arts decoratives –forja, pintura, ceràmica, fusteria– i aconseguir que la natura entri dins la casa, creant una relació entre espai interior i exterior.

Més enllà del modernisme, la Casa Vicens també anticipa alguns dels trets més característics de l’estil gaudinià. El suport de la casa segueix les tradicions constructives catalanes fetes amb maó, però està fet a partir d’una concepció arquitectònica diferent: Gaudí hi va crear unes geometries de rica complexitat, amb una composició de traces poligonals que, reforçades per la ceràmica, han acabat esdevenint el tret distintiu de la casa. Tot plegat ja anuncia i demostra la llibertat creativa que es farà present en tota l’obra futura del mestre.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Casa d’estiueig, residència familiar i museu
Un dels objectius principals del projecte de la Casa Vicens és recuperar i difondre l’obra original projectada per Antoni Gaudí entre els anys 1883 i 1885. Durant més de cent trenta anys d’història, l’edifici ha sofert diverses transformacions, tant per canvis en la vida familiar dels seus residents com per modificacions urbanístiques. Per això, amb la voluntat de mantenir al màxim el rigor històric i científic, l’equip del projecte ha consultat diverses fonts documentals per acosatr-se tan com sigui possible al projecte original.

Un dels canvis més significatius es va fer l’any 1925, quan la casa d’estiueig es va ampliar per a esdevenir una residència habitual. Va ser un encàrrec de la família Jover, propietària de la casa des del 1899. Del projecte de reforma se n’encarregà Joan Baptista Serra de Martínez, un arquitecte amic de Gaudí, i les obres van tenir el vist-i-plau del mestre.

En aquell moment, la Casa Vicens va passar de ser una casa unifamiliar a acollir tres habitatges, un per planta. La imprescindible construcció d’una nova escala per a accedir als tres pisos va implicar la desaparició de l’escala original de l’obra de Gaudí. L’eixamplament del carrer de les Carolines, que es va fer al mateix temps que s’ampliava la casa, també va implicar una modificació significativa de l’accés a la casa.

A partir del 1935, la casa va ser modificada unes quantes vegades més, fins al 1964, l’any en què la finca va assolir l’estat actual. Amb el pas dels anys, l’enorme superfície de la finca va anar minvant progressivament perquè el terreny es va parcel·lar i vendre per a construir-hi nous edificis. Així, el 1946 es va perdre la cascada d’aigua projectada per Antoni Gaudí que presidia el jardí. La cascada, que estava inserida dins d’un arc parabòlic, tenia com a finalitat ajudar a refrescar la tribuna de la casa.

La nova Casa Vicens, propietat d’un banc andorrà
Darrere aquest projecte hi ha Mora Banc, un banc privat familiar d’Andorra, que va adquirir la propietat, que feia set anys que estava en venda, el març del 2014 amb l’objectiu d’invertir en Barcelona, que era una ciutat de referència cultural. El projecte ha anat a càrrec dels estudis d’arquitectura Martínez Lapeña-Torres Arquitectes i Daw Office. De l’execució de les obres se n’ha encarregat una constructora especialitzada en la rehabilitació i la restauració d’edificis catalogats que disposa de la col·laboració d’un grup de restauradors experts.

El projecte cultural de la Casa Vicens
A banda l’obertura de les portes al públic, el projecte cultural de la Casa Vicens es completa amb una proposta museològica. Hi ha una exposició permanent que gira al voltant de tres eixos: la història de l’edifici, la Casa Vicens com a manifest imprescindible de l’obra de Gaudí i la casa en el seu context social, cultural i artístic. Una vegada inaugurada, la Casa Vicens també tindrà un programa d’exposicions temporals i tot un seguit d’activitats culturals i educatives per a tots els públics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor