07.10.2016 - 15:17
El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Tranzano, inaugura avui a les 20.30h l’exposició ‘El llibret de falla. Explicació i relació de la festa’, comissariada per l’Associació d’Estudis Fallers a la Casa València de Barcelona.
La mostra és un homenatge a la literatura popular continguda en els llibrets de falla, que són un dels principals testimonis de la festa, de la seua evolució i de les innovacions que han anat experimentant al llarg dels anys. Durant un segle i mig, les Falles s’han estès per la geografia valenciana, però també han transcendit fronteres i han acompanyat els valencians i les valencianes emigrats a altres indrets del món, que s’han emportat amb ells una tradició que mantenia viu el seu lligam sentimental amb la terra d’origen.
‘Ens agradaria que aquesta mostra arribara més enllà d’on està present la festa. Per això, l’hem portada a Barcelona en el marc del 9 d’Octubre, el dia de les valencianes i dels valencians, i també perquè volem col·laborar i demanar que les Falles siguen Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO”, ha dit Trenzano.
En l’exposició es mostra també una referència als premis als llibrets que anualment atorga el govern valencià i amb els quals s’ha contribuït a l’evolució dels llibrets de falla i a la difusió del valencià. Aquest concurs ha anat adquirint amb el temps un gran prestigi i presència entre el món faller des que van començar a atorgar-se en 1993. Els 60 premis estan dotats amb un total de 43.250 euros, la qual cosa suposa haver augmentat la quantia total en un 43% respecte a les ajudes concedides el passat any.
L’exposició també inclou ninots fallers de la Falla Na Jordana de València, la Falla República Argentina de Xàtiva i Falla Plaça Malva d’Alzira, i un estandard de la Falla Na Jordana dels premis a la promoció de l’ús del valencià en les Falles 2016, atorgats per la promoció lingüística. L’exposició estarà muntada fins al dia 31 d’octubre.