La carta de Rull a Illa: nega que s’impedís als Mossos inspeccionar el parlament abans del dia de la investidura

  • El president de la cambra expressa preocupació i perplexitat per l’informe policial remès al Tribunal Suprem

VilaWeb
El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, en la reunió de la mesa d'ahir (Fotografia: ACN)
Odei A.-Etxearte
04.09.2024 - 14:42
Actualització: 04.09.2024 - 15:11

“Preocupació i perplexitat” per l’informe dels Mossos d’Esquadra remès al Tribunal Suprem. Això és el que expressa el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, al president de la Generalitat, Salvador Illa, en la carta que li ha enviat aquest matí sobre el document que l’aleshores comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, va enviar al jutge Pablo Llarena sobre el retorn del president Carles Puigdemont. En la carta, a què ha tingut accés VilaWeb, Rull retreu que l’informe qüestioni la professionalitat dels treballadors públics del parlament, amb la hipòtesi que poguessin participar en una operació perquè Puigdemont accedís a l’interior de l’edifici sense ser detectat. També critica que relati “elements inexactes” i que faci valoracions polítiques que considera impròpies d’un informe judicial d’una policia democràtica i moderna. En concret, contradiu l’informe policial assegurant que cap treballador ni responsable del parlament no va impedir que els Mossos inspeccionessin el Palau els dies o les hores prèvies a la investidura. “Els treballadors de la institució es van posar a disposició absoluta del cos policial”, diu, i qualifica de “preocupants” les informacions periodístiques que han assegurat que es van revisar conductes, afinitats i comportaments dels funcionaris del parlament, cosa que va provocar una queixa el Consell de Personal de la cambra.

Segons Rull, els Mossos van demanar formalment tan sols fer una requisa que es va dur a terme el mateix dia del debat d’investidura, el 8 d’agost, a les sis del matí, per motius de seguretat. “En cap cas no es va demanar oficialment de fer tres inspeccions extres a l’interior del Palau”, subratlla. El president del parlament remarca, a més, que la direcció dels Mossos no va especificar que el propòsit de l’operació fos detectar si Puigdemont ja era a l’interior de l’edifici. “En el cas que hagués estat així, com a president del parlament, amb l’objectiu de garantir els drets polítics del diputat, no l’hauria autoritzada”, escriu.

L’informe remès per Sallent, en canvi, diu que els Mossos no van poder revisar l’interior del parlament la vigília del debat d’investidura malgrat que ho van demanar. El document relata que, a partir de les deu de la nit, es van desallotjar totes les persones que hi havia al parc de la Ciutadella i es va controlar que ningú hi pogués accedir, amb l’objectiu que l’endemà només hi entressin els que tinguessin autorització. La Unitat Canina i la de Subsòl van fer llavors una requisa amb l’objectiu de descartar que s’estigués organitzant una acció per accedir al parlament, i l’informe afirma que no van poder inspeccionar l’interior de l’edifici aquella tarda perquè els responsables del parlament no ho van facilitar. Assegura que els responsables –sense concretar el nom ni el càrrec dels treballadors a qui es refereix– van demanar una comunicació per escrit del Comissari en cap dels Mossos, amb l’objectiu de fer-la arribar després al president del parlament. Finalment, però, detalla que “van indicar que no es podien fer les requises perquè no hi havia el personal laboral adequat”. I aquesta suposada negativa, segons l’informe, va fer que la policia reforcés les seves sospites que Puigdemont podia intentar accedir a la cambra abans del ple. Això és el que Rull nega en la seva carta a Illa. Tant l’informe com la missiva de Rull, tanmateix, coincideixen que els Mossos van inspeccionar l’edifici a primera hora del matí de la jornada de la investidura.

Rull, a més, qüestiona que l’informe fes afirmacions sobre les suposades voluntats polítiques de diputats: que s’expressi en termes “d’estratègies polítiques orquestrades” com a “mesura de pressió per evitar que ERC votés el candidat del PSC” o que es volgués utilitzar la detenció de Puigdemont per evitar-ho. Segons Rull, frases com aquestes poden afeblir la imatge dels Mossos. El president del parlament tanca la carta posant-se a disposició d’Illa per parlar-ne directament. De fet, Rull ja va fer una trucada telefònica a la consellera d’Interior, Núria Parlon, quan es van fer públics els continguts de l’informe policial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor