16.06.2016 - 02:00
|
Actualització: 16.06.2016 - 08:02
La formació musical Capella de Ministrers ofereix avui un concert al Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge de París, dins els actes programats per l’Any Llull fora de Catalunya, amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Sota el títol Chronique d’un voyage musical, el programa del concert circula pels llocs on va peregrinar el filòsof i escriptor per recuperar l’entorn musical d’aquella època. D’aquesta manera configura una amalgama dels sons de totes les costes de la Mediterrània medieval.
El concert de la Capella de Ministrers es construeix com una paràfrasi de la Vida coetània, l’autobiografia de Ramon Llull escrita poc abans de morir-se, l’any 1311, i on es narren els viatges que va fer per difondre la seva obra i pensament. En un moment en què tenia més força l’espasa que la paraula, Llull va recórrer incansablement les costes d’una Mediterrània que era cruïlla dels mons cristià, jueu i musulmà amb el propòsit d’aconseguir la pax universalis, que per ell era tant possible com necessària.
Dirigida per Carles Magraner des del mateix any de la seva creació, el 1987, la Capella de Ministrers desenvolupa una important tasca investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical peninsular des de l’edat mitjana fins al segle XIX. El conjunt valencià, de gran projecció internacional, ha participat en festivals d’arreu del món, en països com França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, l’Argentina, els Estats Units i la Xina.
Jordi Savall a l’abadia de Fontfreda
El violinista de gamba i director d’orquestra Jordi Savall també durà a terme un segon homenatge musical a Ramon Llull, en aquest cas el 17 de juliol a Fontfreda. Savall serà al capdavant de la Capella Reial de Catalunya i de l’Hespèrion XXI per presentar el concert Ars Antiqua: temps des conquêtes, de dialogue et de complainte 1232-1316, que es podrà sentir a l’abadia de Fontfreda, a l’Aude. El repertori també serà un reflex de l’aiguabarreig cultural i religiós del temps de Llull, amb música cristiana, àrab i jueva però també amb peces trobadoresques i populars. A més, el concert comptarà amb la participació dels actors Sílvia Bel i Jordi Boixaderas, que recitaran fragments de l’obra de Llull.
Tant el concert de la Capella de Ministrers al Musée de Cluny com el de Jordi Savall a l’abadia de Fontfreda formen part dels actes de celebració de l’Any Llull, que duen a terme conjuntament els governs balear i català. Per commemorar el setè centenari de la mort de Ramon Llull, una de les figures més destacades de la cultura catalana de tots els temps, s’han programat prop de tres-centes activitats, tant en l’àmbit català com internacional, i entre les quals hi ha exposicions, lectures, congressos, concerts, obres de teatre o projectes editorials acadèmics. L’Institut Ramon Llull hi participa programant i coorganitzant les activitats de l’Any Llull fora del país.