16.09.2017 - 22:00
|
Actualització: 17.09.2017 - 12:22
Tercer dia de la campanya electoral del referèndum. Avui hi ha previstos centenars d’actes arreu del país, malgrat les prohibicions, i també alguns de resposta, precisament, a la repressió. Així, per exemple, a la plaça Major d’Alcanar hi ha convocada per a aquest migdia una mobilització ciutadana a la qual es demana que tothom acudeixi amb graneres com a mostra de solidaritat amb els joves detinguts mentre enganxaven cartells, als qui van requisar la granera que portaven.
Com a mínim, avui, hi ha actes a Sabadell, Vic, Barcelona, Castellar, Mont-roig, Porqueres, Sabadell, Terrassa, Cabrils i Prats de Lluçanès. Alguns d’aquests actes estaran sotmesos a la pressió, especialment, de les policies locals, que de moment són les més bel·ligerants amb els drets dels ciutadans. Ahir, fins i tot, van arribar a tallar la llum de l’edifici on es feia un acte convocat per la CUP a Torredembarra. En general, però, els actes es van anar fent amb normalitat i amb una gran presència de públic.
Però no hi haurà actes solament al Principat. Avui, diumenge, hi haurà el ja famós acte previst a Madrid en defensa del referèndum. Finalment, es farà a Lavapiés, al Teatro del Barrio, després de la prohibició d’un jutge ben significat políticament a l’ajuntament de cedir un espai municipal.
Ahir, la solidaritat va arribar amb molta força des de Bilbao, on milers de persones es van manifestar a favor de Catalunya, i també a Santa Coloma de Gramenet, on el batlle de Marinaleda va ser el convidat especial d’un míting que es va fer tot i la prohibició de la batllessa socialista, Núria Parlon.
Parlon no havia assistit pas, al matí, a la reunió dels més de set-cents batlles, primer, amb Ada Colau i que, després, van oferir el suport al president de la Generalitat, en un dels actes més potents vistos fins ara en campanya. Al seu torn, molts ciutadans van acudir a expressar la solidaritat amb els batlles encausats, que van abandonar l’acte passant en fila entre una munió de ciutadans que els aplaudien.
La batalla contra la repressió va arribar fins i tot al ciberespai. El govern espanyol va obligar els operadors a prohibir l’accés a la web del referèndum, com si això fos la Xina, però el president Puigdemont va reaccionar explicant com de fàcil és salvar aquesta prohibició amb el simple ús d’un proxy.