04.12.2015 - 02:00
|
Actualització: 04.12.2015 - 08:42
La campanya electoral del 20-D ha començat amb el ressò del sondatge del CIS, que dibuixa una perspectiva negra per al PSOE i Podem, i dóna esperances a un PP que semblava tocat de mort però que es mantindria com la força més votada. I amb la incògnita de Ciutadans, que segons l’enquesta seria la tercera força al congrés espanyol i que és a un pas d’arrabassar la segona posició als socialistes; si fos el cas, el partit d’Albert Rivera podria fer un salt qualitatiu en escons i acostar-se encara més al PP, ateses les particularitats de la llei electoral espanyola. D’ací a dues setmanes veurem quina empenta té Ciutadans al Principat, on els sondatges apunten un quàdruple empat amb Convergència, ERC i En Comú Podem; quina força finalment tindrà la coalició de Compromís i Podem al País Valencià, i si serà possible que Més obtingui per primera volta un diputat nacionalista per les Illes al congrés.
Segons l’enquesta del CIS, el PP obtindria 120-128 escons, seguit del PSOE, que també baixaria molt respecte del 2011, amb 77-89; Ciutadans, tindria la meitat d’escons que el PP, 63-66; i Podem, 23-25 diputats.
Sense perspectiva d’un govern espanyol favorable al referèndum
Amb aquestes dades, els únics pactes possibles per a governar serien entre PP i Ciutadans, o bé entre PP i PSOE: foren les úniques combinacions que arribarien als 176 diputats de la majoria absoluta. I Podem, l’única força espanyola que ha proposat amb claredat un referèndum sobre la independència de Catalunya, es quedaria amb un màxim de 25 diputats; ni tan sols sumant-hi els diputats de les coalicions que formarien grup parlamentari propi, com en els casos del País Valencià, Catalunya i Galícia, no arribaria a cinquanta diputats. La perspectiva d’un nou govern espanyol que es pogués avenir a la convocatòria d’un referèndum vinculant a Catalunya és gairebé nul·la.
I amb aquest escenari, el discurs d’En Comú Podem per a fer pinya novament a Madrid per a demanar un referèndum a Catalunya cauria pel seu propi pes. A Catalunya serà interessant de veure quin pes acabaran tenint les dues úniques formacions independentistes que s’hi presenten, Democràcia i Llibertat i ERC: el fet que hi concorrin separades pot ajudar l’unionisme de Ciutadans a ser la força amb més diputats a Catalunya, per bé que les altres dues en sumin més.
El factor valencià de Podem
D’una altra banda, si es compleix aproximadament aquest repartiment d’escons caldrà veure fins a quin punt s’aplicarà el pacte perquè En Comú Podem, Compromís-Podem i la Marea Galega configurin grups parlamentaris propis, al marge de Podem: sobretot perquè aquestes tres coalicions juntes sumarien tants diputats com Podem mateix per si sol.
Les dades del CIS, desglossades
Resumint, segons les dades fetes públiques ahir pel CIS, a Catalunya, En Comú Podem seria la primera força, amb 10-11 escons, seguida de Democràcia i Llibertat i Ciutadans, amb 9 cadascun; el PSOE, 7-8; ERC, 7 i el PP, 4. Unió no obtindria representació.
Al País Valencià, el PP seria la força més votada, amb 9-11 escons, seguida de Compromís-Podem i de Ciutadans, ambdós amb 7 escons; del PSOE, amb 5-7, i d’Esquerra Unida, que en podria aconseguir un.
A les Illes, el PP obtindria 2-3 escons; Ciutadans i Podem, 2 cadascun; el PSOE, 1-2, i Més es quedaria sense representació.