19.09.2017 - 18:37
El balanç de producció de 2016/17 es tanca amb 3.943.213 tones i un increment del 23,3% respecte a la campanya anterior
VALÈNCIA (EUROPA PRESS)
Les campanya citrícola 2017/2018 preveu arreplegar una collita de 3.143.984 tones, la qual cosa suposa un descens de la producció del 20,3% en relació amb la campanya anterior, prop de 800.000 tones menys. No obstant açò, les primeres cotitzacions, que s’han avançat al mes de juliol, estan mostrant un mercat “més animat” amb perspectives “optimistes” en els preus.
Així ho ha avançat este dimarts la consellera de Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en roda de premsa al costat del secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez, i el cap de servici d’estudis José Antonio Franco, per a presentar les previsions de l’actual campanya citrícola i fer balanç de la de 2016/2017, que per contra, s’ha tancat amb un augment de la producció del 23,3% i un total de 3.943.213 tones.
En l’anàlisi varietal, les xifres apunten que el descens més acusat (-24,1%) serà en les mandarines, que estimen una producció de 1.345.444 tones. Les taronges assoliran un volum de 1.526.706 tones, un 17,6% menys que en la campanya anterior; mentre en la producció de llimons s’estima en unes 246.150 tones (-16,2%).
Per províncies, de les 799.229 tones menys de cítrics que es preveuen en el conjunt de la Comunitat al llarg d’esta campanya, el 57,5% correspon a València, (-459.267 tones), el 23,6% a Castelló (-188.506t) i el 18,9% restant a Alacant (-151.456t).
LES CAUSES
Entre les causes, ha explicat Cebrián, figuren “l’alternança” natural que presenta el cultiu de cítrics, -després d’una campanya en la qual ha augmentat la producció-, així com l’efecte que les abundants pluges de finals de 2016 van tindre sobre l’arbrat, afectant les arrels, afeblint-ho i provocant una floració irregular, a causa del retard en la recol·lecció dels fruits. Així mateix, les elevades temperatures registrades en el mes de maig van incidir negativament en la fase del quallat dels fruits, sent segons zones i varietats “escàs i irregular”.
També s’observa una “lleugera” disminució de la superfície de cítrics, que la consellera ha xifrat en “unes 2.000 hectàrees”. En general, en 2017 ha tornat a reduir-se la superfície de cítrics (-1,3%), principalment a València i Castelló, ja que a Alacant la menor àrea dedicada al cultiu de mandarines i taronges s’ha compensat amb l’augment de la destinada al llimó.
A diferència d’anys anteriors, esta reducció de superfície no es compensa totalment amb un increment de l’àrea ocupada per altres fruiters. De fet, la del caqui no augmenta tant com en campanyes passades. Encara que en general, la menor superfície dedicada al cultiu de cítrics ha sigut substituïda en part pel cultiu d’altres fruiters, en part per cultius hortícoles, quedant en guaret una part de l’àrea arrancada.
“LÍDERS” EN PRODUCCIÓ I EXPORTACIÓ
Malgrat el previsible descens de la collita citrícola, el secretari autonòmic del ram ha garantit que la producció a la Comunitat Valenciana està “estabilitzada” i es manté, amb els seus “picos de serra”. En tot cas, ha assenyalat, hi ha una “lleugera tendència a la baixa durant els últims anys de prop de l’1%, però és acumulada”, ha puntualitzat.
Així, ha destacat que “els cítrics valencians són líders a Espanya i a Europa, segueixen sent el principal sector i ho seguiran sent perquè el producte té mercat, sobretot, a Europa i els països asiàtics”, ha subratllat.
A més, la Valenciana continua sent “la primera productora nacional”, representant els seus cítrics el 55,4% del conjunt estatal, –on la collita de mandarines ha suposat el 74,8% (prop de 1.773.415 tones)–. Li segueixen Andalusia, amb el 29,4% de la producció citrícola nacional, Múrcia (12,2%), Catalunya (2,4%) i Balears (0,2%).
De fet, el balanç de campanya 2016/2017 mostra un augment de la collita del 23,3% a la Comunitat i es calcula que les exportacions de cítrics de setembre de 2016 a agost de 2017 se situen en les 2.495.686 tones i les importacions en 85.891,6 tones.
“CERT ABANDÓ” DEL MINISTERI
En este punt, Cebrián ha comentat a preguntes dels mitjans de comunicació, que la Comunitat Valenciana “no pot esperar” que el Ministeri “afine” la coordinació de dades entre les CA, per la qual cosa des del seu departament s’està fent un “esforç” en la metodologia per a la recollida de dades i s’ha ampliat la superfície de recollida de mostres.
En este sentit, el secretari autonòmic Francisco Rodríguez ha assegurat que entre les CA productores de cítrics fan un intent per “coordinar-se”, una cosa que segons el cap de servici d’estudis José Antonio Franco “correspon al Ministeri” però hi ha “cert abandó d’eixa funció”. En la seua opinió, el Ministeri hauria d’explicar a les CA com dur a terme la recollida de dades d’exportació per a obtindre unes dades “coherents”.
EXPEDIENT I ORDRE D’ARRANCADA PER Al SIGAL
Pel que fa a les dos explotacions de la varietat de mandarina Sigal descobertes a la Comunitat, el secretari autonòmic Francisco Rodríguez ha explicat que esta varietat “no ha passat la quarantena i per tant no està legalitzada per al seu cultiu a Espanya” pel que “la direcció general ha iniciat expedient i ha donat ordre d’arrancada”.
Rodríguez ha recordat que esta varietat està en procés de legalització a Espanya “però ara no i ara estem actuant conforme al reglament de varietats”, ha conclòs.