La Cambra mobilitza l’empresariat contra la Covid-19

  • L'entitat que presideix Joan Canadell coordina empreses per fabricar material sanitari i treballa per alleugerir l'impacte de la crisi econòmica

VilaWeb

Text

Pere Martí

21.04.2020 - 01:50
Actualització: 21.04.2020 - 09:48

La crisi del coronavirus ha posat a primera línia la Cambra de Comerç de Barcelona. El president de l’ens, Joan Canadell, acompanyat de la junta, s’ha convertit en un dels principals actors d’aquesta crisi, amb un paper de lideratge, tant en propostes com en accions, molt diferent del que ofereixen algunes altres associacions empresarials, o les patronals, com ara Foment del Treball o la CEOE, que s’han limitat a fer costat al govern espanyol i a pressionar-lo per recuperar l’activitat econòmica tan aviat com fos possible, deixant en segon lloc els riscs sanitaris que això implica. Foment del Treball, que presideix Josep Sánchez-Llibre, ha estat especialment bel·ligerant amb l’estratègia del govern català, com és habitual.

L’arribada de Joan Canadell a la presidència de la Cambra el mes de maig de l’any passat, en unes eleccions guanyades de manera imprevista, ha revolucionat la institució i amb la crisi del coronavirus ha exercit un paper clau en dues línies: ajudar a fabricar material sanitari en el primer moment de la crisi que el govern espanyol no facilitava, i ajudar les petites empreses i autònoms a aconseguir ajuts per mirar de superar la crisi econòmica. Tot això sense renunciar a un discurs desacomplexadament independentista: Joan Canadell explica que amb un estat propi Catalunya hauria pogut afrontar millor la pandèmia i tindria més eines per a superar la crisi econòmica que ja ha començat. Un discurs més clar i més contundent que el que fan alguns partits que també s’anomenen independentistes.

La primera cosa que va fer la Cambra va ser activar un fons de solidaritat d’urgència per facilitar i potenciar les iniciatives destinades a lluitar contra el coronavirus. L’objectiu era promoure la solidaritat entre les empreses i els treballadors autònoms, creant un fons solidari que té la missió de captar recursos i vehicular-los per impulsar la fabricació, compra o investigació amb l’objectiu d’aconseguir material, vaccins o sistemes de diagnòstic per a la lluita contra el coronavirus. A la vegada, la Cambra ha ajudat les empreses i autònomes per a reactivar el seu negoci ajudar a accelerar la reactivació de l’economia. En el primer cas s’han establert ajuts amb aportacions econòmiques directes i en el segon s’ha aportat finançament per desenvolupar programes d’acció basats en l’assessorament i l’acompanyament per a pal·liar els problemes que han sorgit.

L’objectiu de la Cambra és que cap empresa no tanqui. I pensen que això només és possible si hi ha solidaritat. Per aquest motiu s’ha activat el fons de solidaritat, com a nexe entre aquella part del teixit empresarial que vol contribuir a salvar la situació i aquella que lluita contra la Covid-19 o per no desaparèixer de l’economia. Les aportacions al fons es fan a la web de la Cambra de Barcelona i fins avui, dilluns 20 d’abril, ja s’havien recaptat 87.285 euros, dels quals 19.160 s’han destinat a projectes concrets. D’una altra banda, la Cambra ha obert un concurs per a presentar candidatures a projectes d’empreses que vulguin produir material per a la lluita contra la pandèmia o que vulguin rebre un ajut per a reactivar el seu negoci. El primer projecte candidat va ser la Fundació Clínic Barcelona, amb el projecte de respiradors i equipament d’emergència.

Les xarxes han estat un element clau per a posar en contacte les empreses i la Cambra com a enllaç. Principalment a Twitter, al compte de l’entitat o de Canadell, ha estat possible d’engegar iniciatives a una velocitat superior a qualsevol reunió presencial. A les xarxes s’han posat en contacte empreses i usuaris que han pogut aportar producció al sistema sanitari. Concretament, alguns hospitals catalans han pogut rebre urnes de metacrilat per augmentar la seguretat a l’hora d’intubar pacients, s’han fabricat respiradors i s’ha cobert la demanada de material de protecció sanitari.

Més enllà de la funció de prestar serveis concrets a la sanitat i als empresaris, la Cambra, com a entitat representativa del sector, també s’ha anat manifestant públicament sobre la gestió de la crisi del coronavirus que han fet les institucions i té una proposta damunt la taula. És molt crítica amb la gestió centralitzada que ha fet el govern espanyol, segons que expliquen els seus responsables, perquè ha allunyat la presa de decisions del lloc on s’han de prendre i ha causat desproveïment, sobretot els primers dies de l’emergència sanitària, que s’ha hagut de suplir en part gràcies a la iniciativa empresarial.

Condonar quotes

Sobre les decisions del govern espanyol, la Cambra veu insuficient la moratòria tributària aprovada de 30.000 euros per a pimes i autònoms amb facturació inferior a 6 milions d’euros fins a sis mesos, amb tres mesos de carència en el pagament d’interessos, perquè la intensitat de la crisi requereix aplicar mesures més contundents, com ara diferir totes les obligacions fiscals i tots els pagaments deguts a les administracions públiques, sense interessos ni recàrrecs durant tres mesos prorrogables. Inicialment, l’estat només preveu que els autònoms puguin flexibilitzar el pagament de les quotes tres mesos; per tant, això no implica la cancel·lació del deute amb la seguretat social sinó solament l’endarreriment de l’obligació. La Cambra proposa de condonar les quotes a la seguretat social de tots els autònoms durant tres mesos prorrogables i exonerar les empreses petites i mitjanes del pagament de les cotitzacions a la seguretat social dels seus treballadors durant tres mesos prorrogables a condició de conservar els llocs de treball.

Les propostes de la Cambra tenen el suport de la Generalitat però difícilment arriben a Madrid, on el govern de Pedro Sánchez va a la seva, sense escoltar veus que vénen de les comunitats autònomes i menys de Catalunya. Però la feina pràctica va donant resultats. El repartiment de 14 milions de màscares a les farmàcies catalanes, que ha començat aquest dilluns, amb el suport del Departament de Salut, té l’origen en un projecte encapçalat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, conjuntament amb més agents de la cadena del medicament –Hartmann, Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame– i un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona. Són avenços concrets per a tapar la ineficàcia d’un estat desbordat per la pandèmia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor