La Cambra de Barcelona demana “no discriminar” la indústria catalana amb la reforma del peatge elèctric

  • La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat al Govern central que no discrimini la indústria catalana amb tarifes elèctriques més elevades, després que l'Estat ha aprovat un canvi en el peatge elèctric per la qual una indústria mitjana pagaria una factura entre un 15% i un 20% superior a una similar situada en el País Basc.

VilaWeb
Redacció
17.06.2017 - 13:21

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat al Govern central que no discrimini la indústria catalana amb tarifes elèctriques més elevades, després que l’Estat ha aprovat un canvi en el peatge elèctric per la qual una indústria mitjana pagaria una factura entre un 15% i un 20% superior a una similar situada en el País Basc.

En un comunicat aquest dissabte, i ha afegit que aquesta decisió política, que perseguia comptar amb el vot a favor del PNB per a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), suposa una discriminació per a un nombre important d’empreses del conjunt de l’Estat, però especialment de Catalunya.

I és que estan afectades 3.277 empreses catalanes d’un total de 5.800 del conjunt d’Espanya presentis en les xarxes de 25 kV de tensió, i el sobrecost per a les companyies catalanes es tradueix en uns 200 milions d’euros anuals.

Amb l’acord entre el PP i el PNB, el Govern central es compromet a englobar les tensions de 30 a 36 Kv en la tarifa 6.2 a partir de 2018, mentre que queden excloses les empreses presents en xarxes de 25 kV, com ocorre en la indústria catalana.

La Càmera ha lamentat que una empresa industrial subministrada en tensió de 25kV –la més habitual a Catalunya– acabarà pagant un sobrecost del 45% pel peatge d’accés i, com a conseqüència, la seva factura elèctrica serà entre un 15% i un 20% superior a la d’una altra indústria de les mateixes característiques però subministrada a 30kV, majoritàriament a País Basc, Navarra, Andalusia, Castella i Lleó, Cantàbria o Astúries.

SENSE JUSTIFICACIÓ

“Una decisió política d’aquest tipus no té cap justificació econòmica ni empresarial”, ha insistit, i ha advertit que el diferencial en el cost de producció afecta directament a una reducció en el marge i, en conseqüència, de la inversió futura i la possibilitat de creació d’ocupació.

A més, ha destacat que aquest “greuge comparatiu” no només perjudicarà la competitivitat de les empreses catalanes dins del mercat espanyol, sinó que també ho farà amb les exportacions, ja que competirà amb empreses situades en altres comunitats que tenen menys costos de producció.

Ha recordat que Espanya és un dels països en els que més han augmentat les tarifes elèctriques en els últims anys, i ha reclamat al Govern central la immediata aplicació de la tarifa 6.2 en totes les instal·lacions amb potència de 25kVo superior per evitar “una situació de discriminació”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor