La Cambra de Barcelona critica que el govern no faci pressupost per al 2021

  • La presidenta Mònica Roca creu que el govern s'avindrà a defensar l'ampliació de l'aeroport perquè "s'imposarà el sentit comú"

VilaWeb

ACN

06.06.2021 - 09:56
Actualització: 06.06.2021 - 10:25

La Cambra de Comerç de Barcelona ha lamentat que el govern de la Generalitat de Catalunya no treballi en l’elaboració d’un pressupost per al 2021 i ha avisat del risc d’oblidar les necessitats causades per la pandèmia. “Jo pensava que hi havia prou temps per afanyar-se a fer uns comptes i aprovar-los dins el 2021”, ha assegurat la presidenta de la corporació, Mònica Roca, en una entrevista a l’ACN. En matèria d’infrastructures, Roca creu que el govern finalment s’avindrà a defensar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona perquè “s’imposarà el sentit comú”. Ha subratllat la importància de la inversió i ha assegurat que té un cost d’oportunitat immens en llocs de treball, augment del PIB i les característiques dels visitants.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va anunciar dijous que el govern descarta d’aprovar una llei de pressuposts per a enguany i opta per treballar directament pels comptes del 2022. Roca ha recordat que el pressupost actual va ser aprovat abans de l’esclat de la crisi sanitària i ha advertit del risc que els pròxims comptes no incloguin les necessitats causades per la pandèmia. En qualsevol cas, la presidenta de la corporació ha assegurat que el nou pressupost haurà de tenir en compte la societat del coneixement i un model econòmic basat en les noves tecnologies i el talent.

A curt termini, la Cambra de Comerç s’ha alegrat que el govern prioritzi la vaccinació com una eina per a permetre la reobertura de l’activitat econòmica. Tot i això, ha reclamat ajudes directes per a les empreses i que s’estudiï una condonació dels crèdits per a les companyies més perjudicades. Roca ha demanat al govern de renovar les ajudes als autònoms i cercar noves prestacions per a les empreses: “La gent està molt endeutada i n’hi ha molts que no tornaran a obrir mai.”

Per una altra banda, ha criticat la gestió de l’estat espanyol del paquet d’11.000 milions d’euros d’ajudes directes per a les empreses: “Arriben tardíssim i malament.” Roca ha assegurat que la quantitat anunciada per a Catalunya és molt inferior al percentatge d’ERTO registrats al territori en comparació amb la resta de l’estat i ha xifrat la quantitat necessària en 1.500 milions d’euros.

En matèria d’infrastructures, Roca ha fet una enèsima crida a ampliar l’aeroport de Barcelona i ha avisat que desaprofitar la inversió reduirà aquesta infrastructura a “un aeroport impracticable” per a segons quina mena de vols en un futur pròxim. Ha avisat que el cost d’oportunitat de no aprovar l’ampliació de l’aeroport és immens en matèria de llocs de treball, augment del PIB i la mena de visitants que arriben a Catalunya. “És important que nosaltres puguem decidir quins vols posem depenent de la mena de viatger que ens pot interessar més en aquest model econòmic que defensem”, ha dit Roca, qui ha assegurat que els viatgers que donen valor a l’economia requereixen una pista més llarga, perquè provenen ciutats com ara Tòquio, Los Angeles i Seattle.

Davant aquesta situació, Roca ha demanat d’aprofitar la inversió prevista per AENA. Tot i això, ha assegurat que es tracta d’una quantitat petita que l’empresa recuperarà immediatament amb les taxes de l’aeroport: “Si comparem aquesta inversió amb el dèficit d’infrastructures de l’estat històricament a Catalunya, això fa riure.” En qualsevol cas, creu que el govern s’avindrà a defensar l’ampliació de l’aeroport perquè “s’imposarà el sentit comú”. Roca també ha fet una crida a les entitats ecologistes perquè facin arribar les seves propostes a AENA, que està oberta a trobar solucions.

Més enllà d’aquesta operació, la Cambra de Comerç també ha defensat els aeroports de Girona i Reus. Roca ha reclamat inversions com ara l’aturada de l’AVE en aquests aeroports i ha demanat que els beneficis de l’aeroport de Barcelona repercuteixin a tot Catalunya.

La relació amb les patronals

Precisament per reclamar aquesta inversió en infrastructures, la Cambra de Comerç va participar aquesta setmana en un acte conjunt amb Foment, PIMEC i més associacions empresarials a ESADE. La presidenta de la corporació ha assegurat que les relacions amb les patronals han millorat i ha reconegut que la Cambra de Comerç manté converses fluides amb Foment.

En el cas de PIMEC, Roca ha assegurat que totes dues entitats han parlat, però que tenen una reunió prevista per a abordar qüestions més tècniques. “És imperdonable des del punt de vista de la societat que dos representants no tinguin bona relació entre ells. Tal com estan les coses, no ens podem permetre aquest luxe. Hem de posar-nos d’acord i treballar conjuntament”, ha dit.

Una de les principals discrepàncies entre la Cambra de Comerç i PIMEC durant els mandats de Joan Canadell i Josep González, respectivament, va ser l’aprovació de la llei de cambres. Roca ha reconegut que encara no han abordat el debat sobre aquesta matèria, però ha dit que la Cambra de Comerç no pretén ser un agent social.

Confia que aquesta sigui la legislatura de la llei de cambres i ha afirmat que aprovar-la no serà més difícil pel fet que ERC estigui al capdavant d’Empresa i Treball, amb Roger Torrent com a conseller. De fet, la presidenta de la corporació ha assegurat que la Cambra de Comerç té “molt bona entesa” amb el nou secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, amb qui ja hi van treballar a la legislatura anterior i durant els mesos de govern en funcions. “Ell està molt per la feina. Té claríssim que aquesta llei s’ha de desplegar i trobarem la solució perquè tiri endavant”, ha assegurat.

El ple de la Cambra de Comerç

La presidenta de la Cambra de Comerç també s’ha referit a la situació del ple de la corporació i ha admès que les petites i mitjanes empreses eren infrarepresentades. Roca ha celebrat que ara hi hagi molta més representativitat i ha defensat també la importància de les grans empreses catalanes.

Ha criticat el model d’elecció del ple de la Cambra de Comerç, on un terç no és escollit per sufragi, sinó que respon a les anomenades “cadires de plata”. Roca ha reconegut que vol arreglar aquesta situació amb l’aprovació de la llei de cambres en aquesta legislatura. En qualsevol cas, ha assegurat que la relació amb les grans empreses ha de ser bona i ha recordat que aquestes companyies tenen un conjunt de treballadors més ampli al territori català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor