Catalunya lidera la inversió estrangera a l’estat espanyol

  • Ho diu un informe de la Camra de Comerç de Barcelona · Canadell crítica les 'fake news' fetes amb la informació del govern espanyol per crear un 'estat d'opinió contrari'

VilaWeb

ACN

24.07.2019 - 13:22
Actualització: 24.07.2019 - 20:21

Un estudi de la Cambra de Comerç conclou que Catalunya encapaçala la inversió productiva estrangera a l’estat espanyol, amb un 22,5% del total, i nega que el procés hi hagi afectat negativament.

L’informe contraposa aquesta xifra al 17,1% del pes que té la inversió productiva a Madrid en el conjunt de la inversió estrangera a l’estat espanyol. El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha explicat que han elaborat l’informe per ‘contrarestar les ‘fake news’ arran de la informació sobre inversió estrangera facilitada pel govern espanyol, que donava el lideratge a Madrid. L’estudi apunta que la informació estatal no té en compte que l’efecte seu ‘distorsiona’ el resultat. A més, el president ha asseverat que el procés no ha afectat negativament la inversió estrangera a Catalunya.

L’estudi analitza l’estoc de la inversió neta acumulada, ‘a partir de dades oficials i públiques’ però que difereix de les dades facilitades pel Ministeri d’Economia que té en compte els fluxos bruts. El director d’Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, ha afirmat que les dades d’inversió bruta no permeten separar entre inversió financera i els estocs i això fa que sigui ‘volàtil’. ‘Amb aquesta volatilitat, extreure missatges de fons és molt complicat’, ha declarat. En l’estudi de la cambra, i prenent com a referència dades del govern espanyol sobre aquests estocs productius, es constata que el valor de l’estoc net d’actius productius vinculats amb la inversió estrangera rebuda a Catalunya s’estimava en 25.593 milions d’euros el 2017, el que representa un 10,9% del PIB català i un 22,5% de tots els actius productius vinculats amb la inversió estrangera arreu de l’estat espanyol.

El valor dels mateixos actius localitzats a Madrid representa el 17,1% del total, ‘per sota del seu pes en el PIB que és del 19%’. L’estudi analitza el període 2003-2017 i s’observa que en aquesta sèrie el pes que representa Catalunya ha variat relativament poc entre el 23% del 2003 i el 22,5% del 2017. La xifra del 2017 està per sobre del 21,5% del 2016.

L’informe analitza també el nombre d’ocupats associats amb la inversió estrangera rebuda a Catalunya, que s’estima en 313.515 persones a 31 de desembre del 2017, el que representa un 9,5% de tots els ocupats a Catalunya i un 22,5% dels vinculats a la inversió estrangera en el conjunt de l’estat. En aquest cas, l’anàlisi de la Cambra conclou que la Comunitat de Madrid supera Catalunya, amb un 29,1% del total. Rovira ha afirmat que això està relacionat amb la diferent estructura productiva de les dues economies, ja que Catalunya té una base industrial, mentre que Madrid té major concentració de serveis professionals, més intensius en capital humà.

L’estudi calcula també el grau de ‘distorsió’ associat a l’efecte seu i conclou que en el cas de Catalunya el valor dels actius productius de la inversió estrangera és del 22,5% del total si es treu l’efecte seu, mentre que si no es desgrana aquest factor el pes baixa fins al 13%. En el cas de Madrid, si es treu l’efecte seu el seu pes en la inversió productiva estrangera seria del 17,1% i no del 68% que dona si no es té en compte. Així, conclou que “es subestima entre un 30 i un 40%” en el cas de Catalunya i ‘es multiplica entre tres i quatre vegades’ en el cas de Madrid.

Pel que fa a la comparació internacional, la Cambra afirma que Catalunya destaca com un dels països de l’Europa Occidental amb un major pes de l’estoc acumulat d’inversió estrangera amb un 57,4% el 2017. Afegeix que la quota catalana s’ha mantingut estable en els darrers anys i per sobre del seu pes en aquestes economies. Per últim, l’estudi també analitza la inversió productiva en el seu conjunt, tant l’estrangera com la domèstica, i conclou que el 2018 la inversió productiva de l’economia catalana representa un 10,9% del PIB català, per sobre del 10,4% de l’estat.

Canadell defensa que el procés no afecta a l’economia catalana

Un cop exposades aquestes xifres, Canadell ha assegurat que demostren que Catalunya lidera ‘clarament’ la inversió estrangera i que ‘el procés no ha afectat a la inversió estrangera’. A més, s’ha aventurat a dir que el creixement de la inversió total el 2018 fa pensar que l’estrangera també ho haurà fet.

El president ha destacat que ‘tot i la pressió política que ha patit Catalunya’ després de l’1-O i ‘amb un estat en contra’, l’economia catalana ‘presenta fortalesa i resiliència’, sent ‘molt atractiva internacionalment’. En aquest sentit, ha criticat que l’estat ‘no afavoreix les inversions a Catalunya’ i que es generen notícies ‘tendencioses’ per enviar el missatge que ‘el procés va molt malament per a l’economia catalana’ i crear un ‘estat d’opinió contrari’.

El president ha insistit en el fet que tradicionalment es donen les xifres sense tenir en compte l’efecte seu que concentra Madrid en moltes empreses i ha esperat que ‘en properes vegades els mitjans siguin conscients que existeix l’efecte seu i que no es poden treure les conclusions que s’han tret’. ‘És inacceptable que es torni a parlar d’inversions que arriben sense explicar l’efecte seu’, ha sentenciat.

Segons el seu punt de vista, el procés no ha afectat negativament a la inversió estrangera i ha afegit que, a més, ‘hi ha una part positiva’ perquè gràcies a això Barcelona ‘està molt més al mapa que abans del procés’. Ha afegit que això pot afectar positivament quan una empresa estudia en quines ciutats invertir. Ha reconegut però que ‘és probable que algú s’hagi fet enrere’ i s’ha preguntat quina seria la situació si Catalunya tingués l’efecte capitalitat.

Reitera que la campanya de l’ANC no és un boicot

En tornar a ser preguntat, Canadell ha insistit que la campanya de l’ANC sobre el cercador d’empreses compromeses no és un boicot sinó que està pensada per posar en valor una sèrie d’atributs d’una sèrie d’empreses.

Per aquest motiu, ha replicat al president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que dir que aquesta campanya és un boicot ‘és una errada enorme’. ‘Allà ell amb les conseqüències de la demanda que ha interposat’, ha declarat en relació amb la denúncia que la patronal ha interposat davant de Competència.

Anuncia que no contestarà preguntes en castellà

En el torn de preguntes i quan una periodista li ha demanat que respongués en castellà, Canadell ha explicat que ha decidit, juntament amb el seu equip, fer les rodes de premsa íntegrament en català i no contestar preguntes en castellà. ‘He pres la determinació, amb el comitè directiu, de fer les rodes de premsa només en català perquè a més el reglament intern diu que s’han de fer només en català’, ha asseverat.

Ha afegit que contestar dues vegades la mateixa pregunta en dos idiomes també pot fer que la resposta ‘sigui diferent’. ‘El reglament intern diu això i ho farem en català’, ha conclòs.

La resposta arriba després de la polèmica generada quan en una anterior roda de premsa ja va dir que es pensaria si contestaria les preguntes en castellà, cosa que sí va fer en aquella ocasió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor