05.10.2017 - 12:50
|
Actualització: 05.10.2017 - 13:07
Dos dies després del referèndum de diumenge passat, la direcció de CaixaBank va enviar un comunicat intern als seus treballadors que ha aixecat tota mena d’especulacions sobre un possible canvi de seu de l’entitat. L’entitat catalana podria traslladar la seu fora de Catalunya, segons les interpretacions aparegudes en diversos mitjans. VilaWeb s’ha posat en contacte amb l’entitat per a saber-ne la seva posició oficial. CaixaBank afirma el següent, a través del seu departament de premsa: ‘Hi haurà canvi de seu? En aquests moments no ho sabem. No hi ha cap decisió presa.’
Afirma CaixaBank: ‘Nosaltres el que volíem reiterar com a entitat amb el comunicat intern és que l’únic objectiu que persegueix l’entitat és protegir en tot moment els interessos dels seus clients, accionistes i empleats garantint la integritat dels seus dipòsits. I d’alguna forma traslladàvem als treballadors que és important que comuniquéssim això als nostres clients. I que en totes aquelles accions que haguéssim de fer o en les decisions futures necessàries es prendran sota aquest objectiu: garantir els interessos dels clients. I garantir la integritat dels dipòsits’.
Preguntat sobre si els dipòsits de la caixa es troben en perill, l’entitat afirma : ‘No. No hi ha perill. Però és cert que s’ha parlat molt del tema de les entitats bancàries que tenen seu social a Catalunya, o el tema dels dipòsits. I aquesta és una pregunta que el client et fa. I la nostra resposta és que vostè ha d’estar tranquil amb la nostra entitat’.
Sobre el possible canvi de seu la resposta és la següent: ‘No hem dit mai que canviarem la seu. Sí que és cert que quan es filtra, algun mitjà interpreta que entre les mesures hi ha el canvi de seu. Oficialment no hi ha cap decisió presa en aquests moment. En cap sentit. La nostra seu segueix essent la que és: les torres negres que tots coneixem a Barcelona. Què succeïrà? Hi haurà un canvi de seu? En aquests moments, no ho sabem. No podem confirmar. No ens han dit res ni a favor, ni en contra. En aquest moment no hi ha cap decisió presa’.
“Els pot sortir el tret per la culata”
Un exdirectiu de l’entitat amb molts anys d’experiència, ara retirat i sense vinculació amb l’entitat, aporta context a aquest moviment: ‘Vilarasau i Fainé ja parlàvem de posar la seu a Madrid. Fa anys que cueja, aquest tema. Jo només dic que si ho acaben fent és possible que la gent marxi de la Caixa i se’n vagi a d’altres llocs. Al final, ells diuen que fan els moviments per garantir els interessos dels clients, però aquí el que fan és mirar el tema dels impostos. Té més a veure amb l’entitat que amb els clients. Pensen que potser els aniria millor tributar a un estat espanyol que a una Catalunya independent. I per això alguna gent potser s’enfada i els deixa. Els pot sortir el tret per la culata. La seva versió dels fets és que ja fa mesos que la Caixa té més passius a Espanya que a Catalunya. Però quan els demanes que t’ho demostrin amb xifres comprovables, no ho fan. Enlloc està demostrat. Veurem com acaba’.
Hem de recordar que la Caixa fa mesos va anunciar el patrocini del Real Madrid de futbol, i que moltes de les comptes corrents que la Generalitat té a l’entitat, i també les seves targetes, han estat bloquejades des de fa dies i els seus titulars no les poden fer servir.
El precedent del 27-S
Just abans de les eleccions plebicitàries del 27S , l’Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), presidia per Isidre Fainé, de la Caixa, van alertar en un comunicat sobre els ‘riscs per a l’estabilitat financera’ que tindria ‘qualsevol decisió política que trenqués la legalitat vigent’, que ‘comportaria l’exclusió de la Unió Europea i de l’euro d’una part d’Espanya’, cosa que va indignar molts clients.