La Bisbal de l’Empordà i Forallac instal·len filtres per millorar el proveïment d’aigua

  • La Bisbal de l'Empordà i Forallac (Girona) han instal·lat dos filtres de carbó en un dels dos dipòsits que subministra aigua als dos municipis, per eliminar les possibles restes de plaguicides i normalitzar el subministrament.

VilaWeb
Redacció
19.08.2016 - 12:01

GIRONA, 19 (EUROPA PRESS)

La Bisbal de l’Empordà i Forallac (Girona) han instal·lat dos filtres de carbó en un dels dos dipòsits que subministra aigua als dos municipis, per eliminar les possibles restes de plaguicides i normalitzar el subministrament.

La instal·lació es va fer aquest dijous i la Conselleria de Salut analitzarà l’aigua per decidir si aixeca les restriccions al consum vigents des del 4 d’agost, ha informat aquest divendres en un comunicat Sorea, l’empresa que gestiona el subministrament dels municipis.

Les poblacions tenen dues fonts de proveïment i les restes fitosanitaris es van detectar en la principal, els pous de la Conca del Daró, que subministren aproximadament dos terços del total de l’aigua i on ara s’han instal·lat els filtres.

La Bisbal i Forallac també es proveeixen del pou de Fontanilles, que alberga una planta de tractament a la qual ara s’ha augmentat la seva capacitat.

La companyia ha assegurat que la instal·lació dels filtres s’ha fet “amb la màxima celeritat i uns dies abans respecte a la data prevista”.

Cadascun dels filtres, que procedeixen de Bèlgica, mesuren 7,7 metres d’altura per 2,5 de diàmetre, pesen 22 tones buits i 40 plens, i té capacitat per depurar 100 metres cúbics per hora.

PRODUCTES FITOSANITARIS

El subministrament d’aigua es va interrompre després que Sorea detectés en un control de qualitat de finals de juliol una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa de proveïment públic per sobre de la concentració màxima permesa.

Segons Sorea, l’aigua contenia una concentració superior a la normativa estatal de Diuron (0,19 micrograms pro litre) i Tertbutilazina (0,53 micrograms per litre), mostra d’una possible contaminació de tipus agropecuari per usar productes fitosanitaris o herbicides.

El 7 d’agost, el consistori va comunicar a la població que l’aigua no era apta per beure ni cuinar, i malgrat que inicialment la contaminació també va afectar Forallac, el 13 d’agost el consistori d’aquest municipi ha declarat que l’aigua tornava a ser potable en proveir-se aquesta població d’un altre pou.

Mentre dura la situació, l’Ajuntament de La Bisbal ha establert uns punts de proveïment d’aigua potable, als quals es summa l’ajuda d’un camió cisterna a partir del 16 d’agost.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor