27.03.2016 - 03:00
Aquesta setmana la Biblioteca de Catalunya ha inaugurat, amb la presència del conseller de Cultura Santi Vila, l’exposició ‘Ramon Llull: Ha mester paraules e llibres‘, en el marc de l’Any Llull, que commemora el set-cents aniversari del naixement del pensador i escriptor mallorquí.
La mostra, comissariada per Joan Santanach, Anna Gudayol i Jaume Clarà, comprèn una quarantena de manuscrits, a més d’incunables i impresos tant del mateix Llull, com també dels seus seguidors. La selecció s’organitza entorn de cinc àmbits temàtics cronològics: Els testimonis medievals; Dels inicis de la impremta al segle XVII; Segle XVIII i la defensa de l’ortodòxia; La Renaixença i la revalorització de l’obra, i La consolidació dels estudis lul·lians.
Entre els manuscrits s’hi compten obres escrites en català, destinades a lectors laics, com el ‘Llibre de contemplació’, el ‘Llibre de l’ordre de cavalleria’ o ‘Doctrina pueril’. També s’hi troben des de l’incunable ‘Ars generalis ultima’ (Venècia, 1480), fins a les investigacions més recents sobre la seva obra. L’exposició compta, a més, amb una pintura de Ramon Llull, del pintor Joan Desí, datada cap a l’any 1503, que formava part del retaule de la Trinitat de l’església del Sant Esperit de Palma de Mallorca, i que actualment pertany a la col·lecció Marès de la Biblioteca.
Santanach ha destacat que la Biblioteca de Catalunya es tracta d’un espai ‘de referència’ i que l’exposició evidencia que la institució custodia un fons molt important pel que fa a les diferents etapes de la recepció de Llull, situant Barcelona en un lloc destacat entre les ciutats que custodien obres lul·lianes.
La mostra, que es va inaugurar el passat dijous, es podrà visitar fins a finals del mes d’abril.