13.01.2017 - 09:52
|
Actualització: 13.01.2017 - 11:43
La BBC es demana en un article si enguany Catalunya s’independitzarà de l’estat espanyol. El corresponsal, James Badcock, diu: ‘Si el desacord entre l’estat espanyol i Catalunya ha estat intens els últims cinc anys, enguany sembla que serà explosiu.’ I recorda que el president de la Generalitat va dir en el missatge de Cap d’Any que el referèndum es faria al setembre, amb el consentiment de Madrid o sense, i que amb el 50% més un dels vots es podrà declarar la independència. ‘Un desafiament’ que el govern espanyol considera il·legal.
Afegeix que la tensió anirà creixent per la negativa del govern de Rajoy a pactar un referèndum i a reformar la constitució espanyola. El judici contra l’ex-president Artur Mas i les ex-conselleres Joan Ortega i Irene Rigau, que començarà al febrer, no ajudarà pas a calmar les aigües.
Les posicions estan encallades, segons el periodista. ‘Madrid diu que no hi haurà referèndum i Barcelona insisteix a dir que n’hi haurà i serà vinculant.’ I, en aquest xoc, es demana: ‘La imatge de tancs travessant el riu Ebre pertany a la tràgica guerra civil, però com reaccionarà Madrid si Catalunya decideix de fer una declaració unilateral d’independència?’. Llavors cita l’ex-ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés, que va assegurar que una intervenció militar ‘no serà necessària’ si tothom actua dins de la legalitat.
L’article també explica que Catalunya, com ‘unes altres regions’ de l’estat espanyol, té competències sobre educació, sanitat i poders molts limitats en matèria fiscal, però no pas competències per a convocar un referèndum, cosa que hauria de pactar amb Madrid. Per això, Badcock és pessimista i recorda que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) persegueix Mas, Ortega i Rigau per la consulta ‘simbòlica’ del 9-N.
El corresponsal també explica que el TC ha paralitzat i ha posat traves a algunes votacions del parlament relacionades amb les ‘estructures d’estat’, com ara l’agència tributària de Catalunya. Una judicialització que s’ha estès a més àmbits com el món municipal o econòmic: cita la suspensió de la llei anti-fracking i l’impost als dipòsits bancaris.
Així i tot, assegura que mentre Madrid i Barcelona batallen pel referèndum, gairebé 800 ‘pobles rebels’, ja han ‘desconnectat de l’estat espanyol’. I avisa que el moviment no s’atura, en una societat on més del 80% de la població reclama un referèndum. ‘Mentrestant, la tensió continua creixent. En algun moment algú cedirà’, acaba dient.