12.11.2016 - 10:00
En aquest article, la pediatra Herminia Villena ens explica, a través d’una faula de castells i guerrers, què és el sistema immunològic i per a què serveix.
La nit cau sobre el castell. Els seus habitants se senten segurs, tenen una gran muralla externa amb un fossat molt profund (barreres físiques i biològiques): pell, mucoses, la tos i els esternuts, les llàgrimes i l’orina, la mucositat de l’aparell respiratori i digestiu, el filtre nasal i els cilis bronquials, el filtre pulmonar de partícules; la lisozima de la saliva, les llàgrimes i la llet materna que són agents antibacterians; les secrecions vaginals són una barrera química contra les infeccions, així com l’àcid gàstric. La microflora intestinal i vaginal constitueix una barrera biològica (ja que competeix amb els agents patògens per l’hàbitat i aliment, etc.) que les protegeix de l’enemic (bactèries, virus, fongs, toxines, radiacions, tumors, etc, amb les seves armes corresponents, els antígens que són molècules o proteïnes). No s’adonen que protegits per la foscor, es van acostant unes tropes que ni els missatgers (interferon) han detectat. Ataquen per sorpresa i aconsegueixen fer un forat a la muralla per la qual penetren.
Els defensors del castell (sistema immunitari format per cèl·lules que es troben principalment a la pell i les mucoses, medul·la òssia, sang, timus, ganglis limfàtics i teixit limfàtic com les amígdales i la melsa; a la medul·la òssia es generen les cèl·lules, que són leucòcits o glòbuls blancs que s’especialitzaran cadascun per realitzar la seva funció immune: neutròfils, eosinòfils, mastòcits, macròfags, limfòcits,…) es mobilitzen per tots els corredors de ronda de la muralla i els corredors del castell (sang i sistema limfàtic) per arribar al focus de la batalla.
Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.