12.03.2016 - 02:00
Aquest dissabte té lloc a la Basílica de Santa Maria del Pi, a Barcelona, la representació del Retaule de Sant Josep Oriol, un drama sacre que reviu la vida del Sant i recull alguns dels episodis importants de la seva vida. Enguany, el retaule celebra el seu vintè aniversari, motiu pel qual presenta algunes novetats.
L’acte començarà a un quart de nou, amb la representació de l’arribada del llegat de Roma que porta l’edicte amb l’anunci de la beatificació del Sant. Aquesta processó, on participen actors del Retaule i la Coronela, rememora els fets del 1806, quan els veïns del Pi van sortir al carrer per rebre la notícia de la beatificació del Sant. Seguidament, a les nou, comença el drama sacre, ‘El doctor pa i aigua’, una obra en què participen més d’un centenar de persones i que s’ha convertit en l’acte més nombrós de la Comunitat del Pi.
Sant Josep Oriol va néixer a Barcelona el 1650 i va ser un prevere molt estimat a la ciutat per la seva dedicació a tenir cura dels pobres, sobretot dels malalts. La seva austeritat i dedicació el portarien a ser conegut com ‘el doctor pa i aigua’. Sant Josep va ser enterrat a la Basílica de Santa Maria del Pi l’any 1702.
La principal novetat d’enguany és la incorporació d’un nou miracle a l’obra. D’una banda, la majoria de les composicions musicals són originals i pròpies del Pi, amb un ventall cronològic que abasta des del segle XVI al XX. S’interpreten peces com les ‘Lletanies de la Mare de Déu’, de Tomàs Milans, una composició que el mateix Sant va demanar que li interpretessin al seu llit de mort. Per altra banda, gran part del vestuari de l’obra és recuperat dels segles XVIII i XIX.