La basílica de la Mercè estrenarà nou òrgan el setembre del 2018

  • La basílica de la Mercè de Barcelona estrenarà nou òrgan el setembre del 2018 i passarà a comptar amb un instrument de 3.000 tubs i 48 registres, enfront dels prop de 1.500 tubs i 18 modalitats actuals, han anunciat els impulsors de la iniciativa, que ha obert una campanya de mecenatge per recaptar 300.000 euros (30% del total).

VilaWeb
Redacció
09.06.2017 - 12:28

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

La basílica de la Mercè de Barcelona estrenarà nou òrgan el setembre del 2018 i passarà a comptar amb un instrument de 3.000 tubs i 48 registres, enfront dels prop de 1.500 tubs i 18 modalitats actuals, han anunciat els impulsors de la iniciativa, que ha obert una campanya de mecenatge per recaptar 300.000 euros (30% del total).

El president de la Germandat de la Mercè, Ignasi Riera, i l’organista Héctor París han destacat l’obsolescència de l’òrgan actual que data del 1940 i que es va convertir en un projecte inacabat” que havia de tenir un abast major, però que després de successius arranjaments es va quedar com en l’actualitat.

“Esperem que el nou òrgan generi una repercussió important en tota la ciutat”, perquè vol ser un referent i fer-se escoltar en actes religiosos, artístics i culturals, ha subratllat Rigués.

La Fundació Bancària La Caixa ha fet un donatiu de 670.000 euros (70%) del cost seguint el deixant del “compromís amb la restauració patrimonial” de l’entitat, ha explicat el director de l’Àrea de Cultura de la fundació, Ignasi Miró.

El constructor d’òrgans Gerhard Grenzing, que té el seu taller al Papiol (Barcelona) i és referent internacional, serà l’encarregat d’aixecar el nou òrgan apte per interpretar tots els estils i èpoques, tant de la música catalana, com la ibèrica, alemanya i francesa.

Grenzing, que ha mostrat alguns dels nous tubs que donaran vida al nou instrument, ha construït òrgans destacats de diferents països del món, i ha subratllat la seva vocació de “recuperar la tradició catalana” amb els últims avanços europeus del sector.

“Barcelona va ser un gresol únic” en aquesta tradició, ha desvetllat el constructor d’òrgans, que ha reivindicat aquest instrument com un exponent de la cultura musical d’un país.

Ha enaltit el poder de l’òrgan per “vestir amb so espais silenciosos”, i ha celebrat que una vegada construït l’engranatge, amb diferents materials i tècniques de qualitat per aconseguir el millor so, l’instrument estarà al servei de composicions i organistes.

L’actual organista de la basílica ha explicat que el 18 de juliol del 1936, dia de l’alçament militar que va donar lloc a la Guerra Civil, a Catalunya hi havia 70 òrgans de tub, i l’endemà quedarien 12, i la setmana següent tan sols set.

París ha lamentat la destrucció del 90% del total d’aquests instruments, generalment associats a la interpretació de peces sacras, i ha celebrat la compra d’un nou instrument per superar l’actual, ara en venda.

“OMPLIR LA CIUTAT DE SIGNIFICAT”

El rector de la parròquia de la Mercè, Joan Martínez, ha agraït la valentia i l’esforç de la Germandat amb aquesta iniciativa, que “omple la ciutat de significat”.

Des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, la sotsdirectora de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic, Elsa Ibar, ha significat que la iniciativa permetrà recuperar una tradició que es va perdre des de la Guerra Civil.

CÀPSULA DEL TEMPS

Amb la campanya ciutadana, es proposarà la ciudadaná apadrinar tubs des de 50 a 3.000 euros en una acció que gravarà en els tubs els noms dels padrins de cadascuna d’aquests objectes cilíndrics.

El llistat complet dels mecenes es podrà veure en el lateral de l’òrgan, i tots els noms figuraran en una ‘Càpsula del temps’ que s’amagarà dins de l’estructura de l’instrument després de la inauguració perquè solament es pugui trobar quan es restauri d’aquí a unes dècades o segles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor