La 26a Fira del Llibre del Pirineu reunirà més de 40 autors a Organyà

VilaWeb

Redacció

02.09.2022 - 06:00

Aquest divendres arrenca a Organyà (Alt Urgell) la 26a Fira del Llibre del Pirineu, un espai de trobada d’escriptors, il·lustradors, lectors, editors i llibreters per reivindicar la cultura, la llengua i tradicions de muntanya. Enguany s’estrenen un nou espai dedicat als il·lustradors pirinencs i es recuperaran la Carrerada de Llibres i la visita literària a l’Organyà històric. A més de les presentacions i les trobades dels lectors amb els autors, el programa ofereix espectacles literaris, lectures en veu alta, tallers, i exposicions.

L’edició d’enguany ret homenatge a l’escriptor, lingüista i estudiós de la cultura popular Josep Espunyes, coincidint amb l’Any Literari que se li ha dedicat al Pirineu. Per això, s’han organitzat diverses activitats dedicades a l’autor de Peramola (Alt Urgell), entre elles, Escriure la terra un homenatge en forma d’espectacle basat en la seva obra, que es farà divendres a la nit a la Plaça Major, i diumenge al matí serà entrevistat per la periodista Noemí Rodríguez.

Llibres, signatures i espectacles

A la Fira hi participaran 27 editorials i llibreries i més de quaranta autors i il·lustradors presentaran els seus treballs i novetats. Dissabte a la tarda la plaça de l’Església acollirà un dels actes centrals, la lectura de les homilies modernes, que enguany aniran càrrec de les escriptores Sílvia Soler i Vinyet Panyella, qui és també presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). A continuació serà el lliurament dels Premis Literaris Homilies d’Organyà.

La música serà també un dels ingredients principals. Hi haurà les actuacions de Diàdona (l’Associació de Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu), Elías & Elías, Quim Sabaté i, com a espectacle de cloenda, Santi Arisa & Giuseppe Costa, que presentaran Orígens, un nou treball que recupera la tradició musical que es ballava a les festes majors del segle passat.

A més, hi haurà espectacles literaris, visites a l’Organyà històric, tallers, lectures en veu alta, conta-contes i jocs infantils, i es podrà visitar l’exposició ‘Històries i Camins. Passeig literari pels camins pirinencs’. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Propostes literàries

Divendres al vespre, després de la inauguració oficial a les 18.45h, es presentarà el llibre col·lectiu Els camins escrits del Pirineucoeditat per Garsineu i Edicions Salòria. El projecte, liderat per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i l’Associació Llibre del Pirineu, són vint-i-tres relats d’altres tants autors ambientats en aquests escenaris.

La Fira és una bona oportunitat per apropar-se a l’extensa obra d’Espunyes, que abasta la cultura popular, la llengua, la recerca història del Pirineu o la poesia. En proposem tres. Primer, Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (PAMSA, 2001, premi Valeri Serra i Boldú 2000), on va aplegar malnoms i frases típiques de la seva comarca. L’obra la va ampliar i actualitzar després en Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2018). També Piulades de cultura popular (Salòria, 2016) un recull d’històries, mites, creences i costums d’un altre temps “que avui desapareix tan de pressa com la neu de la muntanya pirinenca al bat del sol de primavera”, en paraules del mateix autor. I la més recent, Jocs i cançons infantils d’abans (Salòria, 2022).

Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit (Editorial Fonoll), Ivet Eroles narra l’experiència d’estigma i oblit de catorze dones sàvies, diferents, rebels: trementinaires, pastores, represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, defensores de pobles amenaçats pels pantans, padrines, mares que acompanyen els fills en el trànsit de gènere…

Bestiari Pirinenc (Pagès Editors, 2021), Iñaki Rubio traça el paisatge i la vida al Pirineu d’abans que la mecanització del camp, les carreteres i les estacions d’esquí vestissin de modernitat els nostres paisatges.

Per als lectors més joves, a la Fira s’hi podran trobar dues novetats, Arriben els Càtars (Tradillibreria, 2022), un conte de Cara Sal i Abby Ledgar sobre la història, dels refugiats, de l’intercanvi de costums, i amb un final inspirat amb el món llegendari de muntanya. I La Quima i les Homilíes d’Organyà (Pagès Editors, 2022), de Núria Oliva, activista cultural i presidenta de Diàdona, i la il·lustradora Laura Pal, que apropa als infants un dels primers textos literaris escrits en català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor