06.11.2015 - 06:00
|
Actualització: 06.11.2015 - 07:16
Els premis Arlequí de teatre, atorgats per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, reconeixen les persones, entitats i grups que durant l’any anterior hagin destacat per la seva aportació al teatre amateur. No són uns premis competitius, sinó que els grups o coordinadores de teatre amateur envien a la federació les seves propostes sobre activitats dutes a terme durant l’any, que un jurat analitza i entre elles tria els guardonats.
A més, en la gal·la dels premis Arlequí, que se celebrarà el proper dilluns 9 de novembre a les 19h a la seu de la SGAE a Barcelona (Passeig de Colom, 6) es destaca la tasca d’un professional del teatre, els inicis del qual estiguin vinculats al teatre amateur. Mercè Sampietro recollirà el premi d’aquesta categoria, un reconeixement que celebra els inicis de l’actriu en petites companyies amateurs catalanes, fins a debutar el 1970 professionalment al teatre. L’actriu ha estat dalt dels escenaris aquest any acompanyada per Emma Vilarasau amb el muntatge Fedra, que Sergi Belbel ha dirigit i traduït al català la tragèdia de Racine, un dels grans autors francesos del segle XVII. Sampietro, a més, interpreta un dels papers protagonistes a la sèrie diària de TV3, La Riera.
El premi a la millor entitat recau al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per la tasca de suport al teatre amateur amb la iniciativa Epicentre Pitarra, en la qual quatre grups amateurs van representar les seves obres a la sala tallers del TNC. Entre d’altres activitats que el TNC va dur a terme destaca la mostra Pitarra 1864 -1866. Realitzada en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, l’exhibició explicava la importància del dramaturg dins els grups de teatre amateur català que representaven les obres del poeta i dramaturg, essent un vehicle per revifar i dinamitzar la llengua catalana. El director del TNC, Xavier Albertí, recollirà el guardó.
El premi al millor grup amateur reconeix el Grup de Teatre del Centre Parroquial de Monistrol de Calders, un grup que ha dinamitzat l’afició pel teatre, esdevenint tot un focus cultural en un poble petit de la comarca del Moianès. El premi a la persona és per a Eduard Araujo, pel seu compromís amb la filosofia del teatre amateur, el seu amor al teatre i la seva trajectòria al llarg dels anys, que el va dur el 1998 a ser un dels fundadors del Grup Pentagrama de Valldoreix, que ha portat la poesia dalt dels escenaris.
El Centre de Llorenç del Penedès ha rebut la menció especial per la seva trajectòria de 125 anys, interrompuda només pels anys de la guerra. Amb motiu de l’aniversari, l’any passat van posar en escena El violinista damunt la teulada, amb més de 60 actors, actrius i músics.
En definitiva, la 13a edició dels Premis Arlequí de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya reivindiquen la llarga tradició del teatre amateur a casa nostra, així com l’impuls dinamitzador del teatre i dels grups pertanyents a poblacions allunyades de les grans ciutats. Sempre tenint present que el teatre amateur ha estat i és un gran planter d’actors.
Més notícies a Tornaveu, fent clic aquí.