Rússia amenaça ara Finlàndia amb represàlies militars si entra a l’OTAN

  • El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que l'adhesió a l'OTAN seria una amenaça per a Rússia

VilaWeb
El president rus, Vladímir Putin, durant el Dia de la Victòria.

Redacció

12.05.2022 - 12:11
Actualització: 12.05.2022 - 13:56

Rússia ha amenaçat directament Finlàndia amb represàlies militars si finalment entra a l’OTAN, com ha anunciat que demanarà formalment. En un comunicat del ministeri d’Afers estrangers, el Kremlin diu que l’adhesió finlandesa a l’aliança atlàntica provocaria danys greus a les relacions bilaterals i que Moscou “es veurà obligada” a prendre represàlies per a “aturar les amenaces de seguretat al seu territori”. “Hèlsinki ha de ser conscient de la responsabilitat i les conseqüències d’aquest pas”, diu el comunicat.

Per tot plegat diuen que Finlàndia s’exposaria a “represàlies de caràcter militar-tècnic i d’altres tipus”. Ahir, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va signar un acord militar amb Finlàndia i Suècia que compromet el Regne Unit a defensar aquests dos estats davant d’un hipotètic atac rus, cosa que faria escalar el conflicte bèl·lic a un escenari molt major.

“Ingressar a l’OTAN també seria una violació directa de les obligacions legals internacionals de Finlàndia, principalment el Tractat de Pau de París de 1947, que estableix l’obligació de les parts de no entrar en aliances ni participar en coalicions contra un d’ells”, afegeix el comunicat del ministeri d’Afers estrangers rus.

Abans, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ja havia mostrat la discrepància oberta per l’ingrés de Finlàndia a l’OTAN, que defineix com a “definitivament una amenaça per a Rússia.” Moscou comparteix més de mil quilòmetres de frontera amb Hèlsinki, i això tradicionalment havia empès Finlàndia a mantenir una postura de neutralitat diplomàtica i militar envers el seu veí, una estratègia que durant la guerra freda rebé la denominació informal de “finlandització.” La por d’una hipotètica agressió russa arran de la invasió d’Ucraïna, tanmateix, ha fet canviar aquest càlcul.

“La nova ampliació de l’OTAN no fa el nostre continent més estable ni segur”, ha afegit Peskov. El portaveu de Putin també ha lamentat que Finlàndia hagi fet costat a les sancions de la UE contra Rússia, tot alertant que aquesta actitud podria ser motiu d’una resposta russa en contra que, tanmateix, no ha detallat. Així i tot, Peskov ha matisat el risc d’un hipotètic conflicte amb Finlàndia o fins i tot l’OTAN. “En qualsevol cas, tothom vol evitar un xoc directe entre Rússia i l’OTAN, inclosa Rússia. Això també s’ha dit repetidament a l’OTAN i, potser de forma més rellevant, a Washington, fins i tot al més alt nivell”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor