Kossove i Síria protagonitzen els Jocs Mediterranis de Tarragona, amb l’absència destacada d’Israel i Palestina

  • La Fundació Tarragona 2018 havia promès que faria tant com pogués perquè palestins i israelians hi competissin per primer cop

VilaWeb

Text

Josep M. Llauradó

17.06.2018 - 22:00
Actualització: 19.06.2018 - 09:33

Divendres 22 de juny s’inauguraran a Tarragona els Jocs Mediterranis, que duraran onze dies. La divuitena edició, inicialment prevista per a l’any passat, gaudirà de la presència de 3.648 esportistes de 26 delegacions, amb dues novetats principals: Kossove –país no reconegut per l’estat espanyol– i Portugal. El Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) va convidar els portuguesos tot i no formar part de l’arc mediterrani i hi han respost aportant-hi 226 esportistes, una de les quantitats més altes entre els participants.

El cas de Kossove va despertar polèmica a final de l’any passat, perquè la seva participació depenia dels visats del govern espanyol, llavors en mans del Partit Popular. Com que els comitès olímpics són superiors als estats, el març van obligar el ministeri d’Afers Estrangers espanyol a tramitar declaracions jurades als esportistes perquè hi poguessin entrar i competir. Kossove, independent del 2008 ençà després d’una declaració unilateral, molestava les autoritats espanyoles pel paral·lel català. Segons Javier Villamayor, conseller comissionat dels Jocs, ‘finalment els kosovesos s’han acreditat, vindran i competiran, i afortunadament no és notícia, com voldrien alguns’.

Kossove participarà per primer cop als Jocs Mediterranis, però no estrenaran bandera: el 2016 van competir als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, al Brasil, i enguany ho han fet als Jocs d’Hivern de Pyeongchan, a Corea del Sud.

Síria competirà a Tarragona
Entre la resta de presents n’hi ha un que destacarà perquè fins al darrer moment no n’ha pogut confirmar la presència: Síria, encara en guerra, hi envia 33 esportistes. En la crisi humanitària de refugiats del país, l’organització no hi ha previst cap dispositiu específic, però assegura que disposa de cinc mil agents entre els diferents cossos policials que estaran pendents de la seguretat d’esportistes, autoritats i espectadors.

Villamayor destaca que han tingut reunions de seguretat però que en cap d’elles no s’ha parlat d’una possible demanda d’asil dels esportistes convidats, cosa habitual esdeveniments com aquest: ‘No en tenim cap informació, mai no s’ha plantejat’, ha dit.

Precisament entre els voluntaris dels Jocs hi haurà deu refugiats dins el programa Erasmus+ que agrupa cent quaranta-tres joves, la majoria dels quals provenen del nord de l’Àfrica i del Llevant. L’organització espera que, durant les competicions, ‘l’esport i la solidaritat prenguin la paraula’ i és per això que fa anys que el govern municipal ha venut que aquests dies seran una oportunitat per a la trobada entre els pobles mediterranis.

Israel i Palestina, els grans absents
El batlle de Tarragona i president del comitè organitzador, Josep Fèlix Ballesteros, va prometre l’any 2012 que faria tant com pogués perquè Israel i Palestina competissin en aquests Jocs. Tot i això, cap dels dos comitès olímpics no n’han rebut cap invitació. Segons Javier Villamayor, ‘s’ha plantejat moltes vegades, també abans dels Jocs, i no ha estat possible, la diplomàcia no n’ha estat capaç, ens hauria encantat’.

Cap dels dos no és membre del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, però sí del Comitè Olímpic Internacional (COI). El CIJM és, al cap i a la fi, el propietari de l’esdeveniment i decideix qui convida i qui no. Entre els membres, bona part de la riba nord no reconeix l’existència de Palestina –Espanya, França, Itàlia, Grècia, Andorra, Croàcia, Eslovènia, Kossove, Macedònia del Nord, Portugal i Sant Marino–, mentre que els papers s’inverteixen amb Israel –el Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Síria i el Líban no el reconeixen.

‘No es prohibiran símbols als estadis’
Amb l’ombra de la seguretat i dels darrers fets protagonitzats per la Policia Nacional espanyola requisant samarretes, bufandes i símbols grocs i independentistes a l’accés dels estadis de futbol, molts temen que els Jocs de Tarragona no en siguin cap excepció. El Partit Popular, mitjançant el diputat al parlament Alejandro Fernández, ja alertava que l’independentisme podria utilitzar l’esdeveniment per traslladar les seves reivindicacions al plànol internacional: ‘Els Jocs Mediterranis de Tarragona mesuraran l’odi del separatisme a la ciutat o no. Poden optar per desprestigiar la ciutat amb el seu boicot impresentable o apartar deu dies la política i ajudar a oferir la nostra millor imatge. Em temo la pitjor cosa…’, deia en un piulet.

Segons Javier Villamayor, ‘hem fet molts actes amb els Jocs, no hem prohibit mai símbols ni l’ostentació de pensaments, ideologies o creences’. ‘Que l’independentisme es faci veure ‒diu el conseller comissionat dels Jocs‒ està molt allunyat de les nostres preocupacions’. Això sí, demana respecte mutu. El 22 de juny és prevista la visita del rei espanyol Felipe VI i ja hi qui l’ha rebutjada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor