Kossove i Sèrbia signen quatre acords per a normalitzar les relacions

  • Els serbis de Kossove tindran una entitat autònoma i Kossove obtindrà el prefix telefònic de país independent

VilaWeb
Redacció
26.08.2015 - 06:00
Actualització: 26.08.2015 - 10:14

La cap de la diplomàcia europea Federica Mogherini va anunciar anit la pròxima signatura de quatre acords entre Kossove i Sèrbia, que representen el pas més seriós per a la normalització de les relacions entre els dos estats i la possible incorporació de tots dos estats a la Unió Europea.

Els presidents de Kossove i Sèrbia, reunits ahir a Brussel·les, van acordar de crear una zona autònoma sèrbia dins Kossove, a les poblacions del nord, on la majoria és sèrbia. Aquesta zona autònoma serà sotmesa a la legislació kossovesa, però Sèrbia pot ser que financi l’activitat de les institucions.

Dos acords més fan referència a energia i telecomunicacions. Sèrbia ha acceptat que Kossove obtingués un prefix telefònic d’estat, el +383. Sèrbia té el +381 i fins ara els telèfons mòbils de Kossove havien de funcionar fent servir codis nacionals d’Eslovènia o Mònegue, que havien acordat la cessió amb el govern kossovès.

Finalment els dos governs han acordat un reglament d’ús per al pont de Mitrovica. Aquest pont separa les comunitats kossovesa i sèrbia i ha estat el lloc d’incidents molt seriosos aquests darrers anys. Ara els dos governs es comprometen a mantenir-lo obert i ha crear-ne un protocol d’ús.

Els dos estats han considerat que els acords eren una victòria. Sèrbia posa l’èmfasi en l’autonomia aconseguida pels serbis, mentre que Kossove remarca que, signant aquests acords i acceptant el nom de ‘República de Kossove’ per primer vegada Sèrbia n’ha reconegut la independència de fet.

UNESCO i Interpol, les pròximes fites
Per les autoritats kossovars l’acord és un pas més en l’ofensiva per a aconseguir un reconeixement diplomàtic total. Kossove ja és reconegut avui per gran part dels estats membres de l’ONU, però encara no en forma part. El mes vinent, però, presentarà la candidatura per a formar part de la UNESCO i la Interpol, que té moltes possibilitats de ser guanyadora perquè fins i tot el Consell de Seguretat de l’ONU la veu positiva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor