11.05.2017 - 15:24
|
Actualització: 11.05.2017 - 15:55
PRISTINA, 11 (Reuters/EP)
El president de Kosovo, Hashim Thaci, ha aprovat la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions legislatives per al proper 11 de juny, un dia després que el Govern liderat pel primer ministre, Isa Mustafa, perdés una moció de censura a la cambra.
Els parlamentaris van aprovar el dimecres amb 78 vots a favor la moció de censura contra el Govern de Mustafa, que portava tres anys de mandat.
“Les eleccions anticipades per al Parlament de la República de Kosovo se celebraran l’11 de juny del 2017”, ha afirmat Thaci, en una carta remesa a la Comissió Electoral, a la qual ha tingut accés l’agència de notícies Reuters.
La moció de censura va ser aprovada amb el vot a favor de 78 parlamentaris, 25 vots en contra i tres abstencions, després que l’oposició acusés el Govern d’haver incomplit les seves promeses electorals i d’haver provocat la desconfiança de la societat kosovar.
Diversos dels parlamentaris que van votar contra el Govern formen part del Partit Democràtic de Kosovo, una formació integrada en la coalició que fins a aquesta setmana governava el país sota el comandament de Mustafa.
El Partit Democràtic de Kosovo ja havia anunciat que donaria suport al cessament del Govern per considerar que no hi havia coordinació entre els partits que donen suport a l’Executiu, inclosa la Lliga Democràtica de Kosovo, a la qual pertany el primer ministre.
Valdeta Bajrami, que lidera el grup parlamentari d’Iniciativa per Kosovo, va subratllar que el Govern no ha complert “moltes coses” i ha signat “acords perjudicials” a Brussel·les, a més d’acordar “una mala demarcació amb Montenegro”.
Les eleccions anticipades seran els tercers comicis que se celebren al país des que va declarar la seva independència el 2008. Malgrat registrar un creixement econòmic de prop del 4 per cent, Kosovo continua sent un dels països més pobres d’Europa i té un terç de població en edat laboral aturada.
Els comicis provocaran que es retardi la signatura de l’acord de demarcació amb Montenegro, un pacte essencial perquè la Unió Europea reiteri el seu requisit de visat per viatjar a Kosovo. A més, també alentirà les converses impulsades per la Unió Europea entre Kosovo i Sèrbia.
Kosovo va trencar amb Sèrbia després dels bombardejos de l’OTAN que van posar fi a la campanya de neteja ètnica duta a terme per les forces militars sèrbies. El 2008 va declarar la seva independència de forma unilateral.
Des de llavors, l’antiga província sèrbia ha estat reconeguda per més de 100 països, incloses les principals potències occidentals, però no per Sèrbia ni la seva aliada Rússia ni tampoc membres de la Unió Europea com Espanya.