El cas Kitchen amaga una operació clandestina contra l’independentisme sense investigar

  • Ni el jutge García-Castellón ni la fiscalia fan cap pas per a investigar les maniobres policíaques contra dirigents polítics catalans revelades per un ex-comissari

VilaWeb

Redacció

28.12.2020 - 10:57
Actualització: 28.12.2020 - 19:55

L’operació de les clavegueres de l’estat espanyol per a intentar de desacreditar l’independentisme català amb investigacions sobre corrupció a dirigents polítics sense fonament és acceptada per la fiscalia i pel jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón, que investiga l’anomenada operació Kitchen. Segons que publica el diari El País, l’ex-comissari de la policia espanyola Enrique García Castaño, per a qui la fiscalia demana 52 anys de presó, va explicar en una declaració judicial del 14 de desembre que la cúpula d’Interior del govern de Mariano Rajoy estava informada “d’altres” operatius clandestins a banda de l’espionatge a Luis Bárcenas, en referència a l’operació Catalunya, segons el diari. Tot i aquesta confessió, la fiscalia anticorrupció i el jutge García-Castellón –responsable també de la investigació contra els CDR– van deixar-ho passar i no van demanar-ne més detalls.

No és la primera vegada que s’evidencia la relació de l’entramat dirigit per l’ex-comissari José Manuel Villarejo amb l’operació Catalunya, i que queda reflectit en la investigació judicial del cas Kitchen i el cas Tandem, pel qual és empresonat de manera preventiva des de novembre del 2017. Amb tot, no consta per ara cap investigació oberta per l’ús indegut de fons de l’estat per a desprestigiar públicament certs ciutadans per la seva rellevància política en l’independentisme català.

Segons que va publicar La Vanguardia, el sumari del cas Tandem indica que Villarejo tenia al seu domicili i en oficines dels seus negocis privats informes sobre Artur Mas, el finançament d’Unió Democràtica, el referèndum de l’1-O i l’ex-cònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Pro-seleccions Catalanes, Xavier Vinyals, a qui el govern espanyol va retirar l’acreditació per haver penjat una estelada en la façana del consolat. Més tard, el mateix diari va publicar que Villarejo havia cobrat fons reservats de l’estat per aconseguir informació sensible sobre els principals dirigents independentistes en el marc de l’operació Catalunya, tal com ell mateix va explicar en una conversa telefònica intervinguda. En l’enregistrament, Villarejo explica que formava part de l’anomenada policia patriòtica que va crear l’ex-director adjunt operatiu Eugenio Pino el 2012, quan Jorge Fernández Díaz era ministre d’Interior espanyol. Segons l’ex-comissari, Interior li hauria pagat “molta pasta” i encara li deuen entre 50.000 euros i 60.000.

Mas va ser víctima d’una campanya de desinformació que afirmava que tenia diners a Suïssa a partir d’informes policíacs als quals la justícia no va donar credibilitat. L’article es va publicar en portada al diari El Mundo el 16 de novembre de 2012, a les portes de les eleccions al Parlament de Catalunya en què CiU va acabar perdent dotze diputats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor