En Khlipper, el gos robot que passeja pels carrers de Barcelona i que vol ajudar la gent gran

  • Enric Lucea, propietari d'aquest gos robot, vol crear un projecte social per ajudar la gent gran i les persones amb diversitat funcional

VilaWeb
30.03.2025 - 21:40
Actualització: 31.03.2025 - 18:19
00:00
00:00

El nombre de gossos a la ciutat de Barcelona ha crescut significativament aquests darrers anys i, segons dades del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, n’hi ha més de 150.000. Veure gossos passejant-hi és una imatge habitual, però ja no ho és tant veure-hi passejar un gos robot, i encara menys que la gent s’aturi a fer-s’hi fotos, interactuar-hi i, fins i tot, donar-li ordres com si fos un gos real. Tanmateix, de fa uns quants dies, els veïns de l’Eixample Esquerre s’han familiaritzat amb aquesta nova “espècie animal” tan curiosa.

Enric Lucea és el propietari d’aquest gos robot que desperta la curiositat de molts barcelonins. Lucea s’ha decidit a entrenar en Khlipper, un prototip de l’empresa Unitree Robotics, amb la idea d’impulsar un projecte social. Vol demostrar que pot tenir un impacte positiu en la vida quotidiana, sobretot de la gent gran i persones amb diversitat funcional. Per exemple, podria en Khlipper lluitar contra la soledat que ha de suportar molta gent gran a Barcelona? Els podria donar conversa, i fins i tot, podria arribar a recordar-los que s’han de prendre la pastilla, o bé agafar-los alguna cosa que els hagi caigut a terra?

El projecte encara està en una fase embrionària i de prova. Ara com ara, Lucea el treu a passejar perquè la gent comenci a habituar-s’hi. “Vaig començar a passejar en Khlipper per divulgar aquesta tecnologia i fer notar que ja la tenim aquí, que la podem fer servir i, sobretot, per a presentar el projecte.”

Lucea és conscient que el tracte humà és insubstituïble, especialment en l’àmbit sanitari i assistencial. Ho deixa clar: en Khlipper no ha estat creat per a substituir ningú. “En Khlipper ve a complementar”, ens explica.

Encara falta temps perquè el projecte tiri endavant. Per exemple, cal concretar les feines que podria fer. És per això que ara Lucea ha obert una campanya de micromecenatge per poder desenvolupar, concretar i fer extensible el projecte. “En Khlipper és un robot programable de codi obert, i vull programar-lo perquè ajudi tant persones amb diversitat funcional com de la tercera edat. La tecnologia és aquí per ajudar la gent, ja existeix. Ara només cal que en Khlipper sigui útil.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El creador en destaca el cost competitiu respecte d’unes altres eines d’assistència, com ara els gossos guia, que poden arribar a costar entre trenta mil euros i quaranta-cinc mil. “Aquest producte podria ser econòmic, a part de totes les altres opcions de programari que se li poden alliberar. Si el fem un producte útil, el valor econòmic que té canviarà d’acord amb els resultats.” Concretament, treballa amb un codi obert per programar el robot i dotar-lo de funcionalitats útils. “La tecnologia ha vingut a ajudar la gent, i el meu projecte va en aquesta línia.” Després d’adquirir el robot, Lucea desenvolupa el programari perquè en Khlipper sigui una eina pràctica per a l’assistència.

Reaccions al carrer: entre la sorpresa i el recel

La presència d’en Khlipper al carrer no deixa ningú indiferent. “El 90% de la gent hi reacciona bé: hi vol jugar o li vol donar la mà”, explica Lucea. Ara, també hi ha qui el rebutja per l’aspecte o perquè el fa pensar en escenes distòpiques. “Alguns el veuen i pensen en un episodi de Black Mirror.” Tot i el recel i el debat ètic, Lucea està convençut que en Khlipper pot tenir un paper destacat en l’assistència a persones vulnerables. “No es podrà suplir mai el tracte humà, però si l’entenem com una eina més, li podrem donar un ús positiu. És com quan fem servir un ganivet.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor