02.02.2018 - 06:00
Kepa Junkera ofereix un homenatge a la música de tots els territoris de parla catalana amb el doble disc Fok, un recorregut, a través de 36 cançons, a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i l’Alguer, que presentarà dijous 8 de febrer a l’Auditori de Barcelona a la sala 1 a les 21h i comptarà amb músics convidats (Marina Rossell, el Pont d’Arcalís o la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, entre d’altres). Tal com promet Junkera, la trajectòria del qual supera els trenta anys, el concert emocionarà amb diferents composicions populars catalanes a les quals el músic, “amb tot el respecte”, ha incorporat la seva estimada trikitixa, la pandereta o la txalaparta, instruments que dialoguen amb la tenora o el flabiol, entre d’altres.
Com el desig que crema i aconsegueix la suspensió (momentània) de les pors, amb Fok el trikitilari -mestre de la trikitixa o acordió diatònic- de Bilbao proposa una nova mirada a les músiques populars dels territoris de parla catalana, tot accentuant els llaços que uneixen la música d’arrel. Els lectors de Tornaveu podran obtenir entrades amb descompte (14 € cada entrada) introduint el codi de descompte AL074 al web de l’auditori, fent clic aquí.
Està molt animat. Contagia entusiasme.
Arribar fins a Fok ha estat apassionant. He contactat amb tants amics per realitzar el projecte, que tinc una felicitat enorme. Em sento part de la cultura catalana. Crec que vivim en un món en què hi ha mobilitat, però no tenim temps per conèixer-nos, tot és tan superficial com una fotografia que només parla d’un instant. Amb Fok m’he capbussat a la cultura catalana; la música et permet viatjar d’una manera molt intensa.
Podríem situar la primera espurna de Fok en la col·laboració amb l’arpista català Josep Maria Ribelles, com a productor i intèrpret, al disc Enllà, publicat el 2017?
Sens dubte, tot i que des del principi de la meva trajectòria he viatjat per tota la península Ibèrica, sempre gaudint de tot el que compartim i el que ens diferencia. He compartit escenaris i he col·laborat amb diferents grups, i pel que fa a la música catalana, sempre hi he tingut un lligam molt estret. Fok comparteix amb el disc Galiza [publicat el 2013] la voluntat d’un apropament a una altra cultura de la península; un projecte que continuarà amb un tercer disc del qual no puc avançar gaire. Els tres discs conformaran una trilogia que celebra la riquesa cultural . Crec que estem pagant el desconeixement entre diverses cultures, i descobrir-les és una meravella.
Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí