Kepa Junkera, Carles Belda & Sanjosex i els occitans Verd e blu, alguns dels artistes del Dansàneu 2017

  • La 26ena edició del Festival de Cultures del Pirineu incorporarà de l'1 al 9 de juliol noves seus i oferirà formació en dansa i música d'arrel

VilaWeb

ACN

30.05.2017 - 13:14
Actualització: 30.05.2017 - 13:39

El basc Kepa Junkera i les seves Sorginak, Carles Belda & Sanjosex amb el projecte Càntut, el Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona o els occitans Verd e blu, són alguns dels noms propis del Dansàneu 2017. La 26ena edició del Festival de Cultures del Pirineu incorporarà de l’1 al 9 de juliol noves seus i oferirà formació en dansa i música d’arrel, així com espectacles per a tots els públics. Els responsables del festival, que es va presentar ahir dilluns a Barcelona i aquest dimarts a Lleida han destacat la seva voluntat ”d’anar més enllà del fet purament artístic per convertir-nos en una proposta amb valor afegit que permeti desestacionalitzar el turisme a les Valls d’Àneu”.

Dansa, música i patrimoni. Aquests són els eixos de la 26a edició del Dansàneu. ‘Festival de Cultures del Pirineu’, que s’ha presentat aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i que de l’1 al 9 de juliol vinents portarà dansa i música de qualitat arreu de les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà. De fet, els municipis aneuencs d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i la Guingueta d’Àneu seran els escenaris d’una renovada proposta artística que busca posar en valor el patrimoni de les Valls –entès com a artístic i arquitectònic però també natural. Per a fer-ho, el Dansàneu incorpora a manera de subseus l’església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d’Àneu, a banda de Santa Maria d’Àneu, ubicada al municipi de La Guingueta, on l’any passat ja es van celebrar els espectacles centrals del Festival i on enguany es proposen dos dobles programes, el divendres 7 i el dissabte 8 de juliol, respectivament.

El Dansàneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb suport del Departament de Cultura, els Municipis Aneuencs i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida i el suport de l’Ecomuseu Valls d’Àneu i de l’Ajuntament de Sort, a la Vall d’Àssua. Hi col·labora l’Obra Social ‘la Caixa’.

En el marc de la presentació, els responsables del Festival han destacat la seva voluntat d’anar ”més enllà del fet purament artístic per convertir-nos en una proposta amb valor afegit que permeti desestacionalitzar el turisme a les Valls d’Àneu, així com un reclam per a la descoberta d’espais patrimonials d’altíssim valor com són les esglésies d’Àneu, que s’obriran al públic especialment per acollir les danses i les músiques programades enguany”. Un dels objectius del Dansàneu és ser viscut en família, complementant d’aquesta manera l’oferta de la que ja és la primera destinació de turisme familiar d’interior a Catalunya. És per aquest motiu que bona part dels espectacles estan programats en horari de tarda – vespre, amb l’objectiu de coordinar-se correctament amb l’oferta hostalera de la zona.

La programació s’ha previst enguany com a continuació de la celebració de les falles pirinenques, tot i que coincidirà de manera volguda amb les baixades de València d’Àneu i d’Alòs, que tenen lloc el primer cap de setmana de juliol i on el Festival col·labora per tal d’ampliar l’oferta cultural del cap de setmana.

Per tal de preservar el correcte accés als espais i després de l’èxit de públic de l’any passat, aquest 2017 alguns dels espectacles del Dansàneu seran de pagament fixant un preu simbòlic d’entre 3 i 5 euros que servirà per garantir un major control d’aforament, atès que es tracta d’espais reduïts i d’alt valor patrimonial. També caldrà inscriure’s a través del nou web del Festival per accedir a la formació, que s’ofereix a un preu únic de 5 euros per sessió completa. La formació també tindrà el seu rol destacat en l’edició d’aquest 2017, essent novament de caràcter intergeneracional en el cas de la dansa i de petit format en el cas de la música.

Noms propis com els de Kepa Junkera i les seves Sorginak (dansa, veu i percussions), Carles Belda i Sanjosex amb el seu multipremiat espectacle Càntut, l’Esbart Marboleny de Les Preses, els guanyadors del Premi Delfí Colomé de dansa EgurRa & Kolpez Txalaparta (que mesclen txalaparta, ball de bastons i circ), la dansa i música occitana de Verd e Blu, la recuperació dels Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i el conjunt instrumental Magister Petrus, la saviesa d’Artur Blasco i l’explosió Rufaca Folk Jazz Orchestra són només algunes de les propostes d’un Festival que suma adeptes fins al punt de convertir-se en una cita imprescindible de l’estiu al Pallars Sobirà.

Les activitats paral·leles inclouen aquest any la col·laboració amb la Federació d’Hostaleria de Lleida i s’explicita amb la celebració de la primera edició del Tastàneu, un maridatge que oferirà l’Associació de productors del Pallars Sobirà en acabar el concert d’Artur Blasco, a Sorpe. La gastronomia també serà la protagonista d’un sopar maridatge a l’Hotel Castellarnau que es clourà amb l’actuació d’EgurRa. Igualment el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici se suma enguany al Festival acollint una exposició de vestimenta i teles de l’Esbart Català de Dansaires. Aquesta activitat s’inaugurarà el proper 1 de juliol, porta per títol ‘De pagès a típic’ i documenta el recorregut que entre el 1908 i el 1916 va portar a l’Esbart Català de Dansaires a deixar els vestits de carrer i substituir-os per vestits de pagès, primer llogant-los i més endavant confeccionant-ne en propietat. La inauguració de l’exposició donarà el tret de sortida al Festival i s’acompanyarà d’una ballada a càrrec de l’esbart Els Esmolets de Sort.

La tradicional cercavila pels carrers d’Esterri d’Àneu el dissabte 8 a la tarda o la trobada de gegants pallaresos de diumenge 9 al migdia, que clourà aquesta edició del Dansàneu, són altres dels incentius d’una proposta que espera aglutinar a l’entorn de la dansa i la cultura d’arrel públic vingut de tot el país. Enguany la setmana de formació a les escoles d’Esterri d’Àneu (bressol, primària i secundària) ha tingut lloc des d’aquest dilluns 29 de maig i fins al divendres 2 de juny, ambdós inclosos. Com és habitual, la tasca feta ‘de portes endins’ culminarà aquest divendres amb la tradicional cercavila pels carrers d’Esterri, on els nens i nenes podran compartir els balls apresos al llarg de la setmana. Aquest 2017 es manté la proposta de fer extensives les classes als alumnes de l’escola bressol amb la voluntat de portar la dansa a tots els cursos i realitzar un treball de fons.

Les danses pallareses tindran novament un paper cabdal en el programa articulat pel professorat del Dansàneu. Coordina la formació la pedagoga Anna Jarque, titulada a l’escola superior de dansa -Institut del Teatre de Barcelona- i amb experiència escènica en dansa, coreografia i direcció d’òpera de cambra. Docent des de fa trenta anys en l’àmbit de la dansa i en activitats socials, és fundadora de l’Univers d’Històries d’Europa al Món i de l’Àrea de Cultura de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.Jarque treballarà els últims dies amb el suport musical del graller i viola de roda Adrià Grandia, responsable de la formació musical del Dansàneu 2017.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor