Kènia.- La Comissió Electoral de Kènia investigarà el suposat ciberatac denunciat per Odinga

  • La Comissió Electoral de Kènia ha anunciat aquest dimecres que investigarà la denúncia que ha realitzat el líder opositor Raila Odinga, segons el qual el sistema informàtic encarregat de registrar el vot en els comicis presidencials d'aquest dimarts va patir un ciberatac que va permetre manipular els resultats.

VilaWeb
Redacció
09.08.2017 - 12:47

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

La Comissió Electoral de Kènia ha anunciat aquest dimecres que investigarà la denúncia que ha realitzat el líder opositor Raila Odinga, segons el qual el sistema informàtic encarregat de registrar el vot en els comicis presidencials d’aquest dimarts va patir un ciberatac que va permetre manipular els resultats.

“Com a Comissió Electoral, hem de veure la metodologia per verificar les denúncies sobre un atac informàtic”, ha dit el cap de la institució keniana, Wafula Chebutaki.

A més, ha explicat que, “en el cas que hi hagi discrepàncies entre la còpia física dels resultats i els resultats electrònics, la còpia física signada pels agents (electorals) és la definitiva”.

Chebutaki ha aprofitat per demanar als kenians que esperin els resultats d’aquesta investigació “en pau”. “M’agradaria agrair-los de nou que acudissin en massa a votar”, ha afegit.

Segons l’últim butlletí de la Comissió Electoral, amb el 85 per cent de l’escrutini completat, el president, Uhuru Kenyatta, segueix al capdavant, amb un 54,8 per cent dels vots, enfront del 44,3 per cent que adjudica a Odinga.

Odinga ha denunciat en una roda de premsa celebrada aquest dimecres a Nairobi que el sistema informàtic de la Comissió Electoral ha sofert un ciberatac que ha permès manipular les dades dels comicis del 8 d’agost.

Per això, el dissident kenià ha considerat que aquestes eleccions no són vàlides i ha exigit a Kenyatta que renunciï, tal com va fer en les últimes votacions, el 2013, encara que llavors no va tenir èxit.

El candidat opositor ha fet una crida a la calma, si bé al mateix temps ha subratllat que no pot controlar la seva gent”, la qual cosa fa témer un nou esclat de violència.

El 2007, quan Odinga va perdre enfront del llavors president, Mwai Kibak, la violència postelectoral es va saldar amb més de mil morts i 600.000 desplaçats en amb prou feines dos mesos.

De moment, s’han registrat disturbis a Kisumu, una ciutat portuària de l’est de Kènia. Un centenar de simpatitzants d’Odinga han aixecat barricades incendiades i la Policia ha respost amb gasos lacrimogens.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor