Kènia.- Disturbis a Nairobi i altres ciutats després de la denúncia d’Odinga sobre un suposat frau electoral

  • Policia i manifestants s'han enfrontat aquest dimecres a Nairobi i altres ciutats de Kènia en resposta a la denúncia que ha fet aquest dimecres el líder opositor Raila Odinga, que assegura que el resultat de les eleccions presidencials d'aquest dimarts, que donen la victòria a l'actual mandatari, Uhuru Kenyatta, ha estat manipulat.

VilaWeb
Redacció
09.08.2017 - 12:56

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

Policia i manifestants s’han enfrontat aquest dimecres a Nairobi i altres ciutats de Kènia en resposta a la denúncia que ha fet aquest dimecres el líder opositor Raila Odinga, que assegura que el resultat de les eleccions presidencials d’aquest dimarts, que donen la victòria a l’actual mandatari, Uhuru Kenyatta, ha estat manipulat.

Els disturbis han començat a Kisumu, una ciutat portuària de l’est de Kènia, on un centenar de seguidors d’Odinga han sortit als carrers per protestar pel suposat frau electoral. “Si no hi ha Raila, no hi ha pau”, han dit, d’acord amb testimonis citats per l’agència de notícies Reuters.

Els manifestants han aixecat barricades que en alguns casos han incendiat, encara que també han cremat mobiliari urbà, cotxes i arbres, i la Policia ha intentat dispersar-los amb gasos lacrimogens, segons les imatges difoses per la premsa.

A Mathare, un barri de barraques de Naoribi, la capital, també s’han registrat aldarulls. Manifestants, alguns armats amb pals, han bloquejat els carrers amb pedres i altres objectes i els han incendiat. La Policia s’ha desplegat, però de moment, no hi ha informació que hagi actuat contra els manifestants.

Odinga ha denunciat en una roda de premsa que el sistema informàtic de la Comissió Electoral ha sofert un ciberatac que ha permès manipular les dades dels comicis del 8 d’agost, segons els quals, Kenyatta ha aconseguit el 54,8 per cent dels vots.

Per això, el dissident kenià ha rebutjat els resultats oficials i ha exigit al cap d’Estat que renunciï, tal com va fer en les últimes votacions, que van tenir lloc el 2013, encara que llavors no va tenir èxit.

El candidat opositor ha fet una crida a la calma, si bé al mateix temps ha subratllat que no pot controlar la seva gent”, la qual cosa fa témer un nou esclat de violència.

El 2007, quan Odinga va perdre enfront del llavors president, Mwai Kibak, la violència postelectoral es va saldar amb més de mil morts i 600.000 desplaçats en dos mesos.

En aquest context, la Comissió Electoral s’ha compromès a investigar si va haver-hi ciberatac i ha demanat a la població que esperi en pau”. El Govern també ha instat els kenians a seguir amb la rutina diària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor