19.01.2017 - 18:15
Els grups parlamentaris de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP han entrat al registre del Parlament una proposició de llei de reforma del Codi Penal per despenalitzar l’eutanàsia. En un concret, una reforma de la l’article 143.4 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, que és ‘el marc legal que impedeix que a Catalunya es faciliti una mort digna i sense patiment’. La proposta, que consta d’un article únic que defensa que ‘estarà exempt de responsabilitat penal qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d’una persona que patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort o de patologia incurable que provoca sofriment físic i/o psíquic greu i que es preveu permanent, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona, en el marc de la Llei establerta”.
La proposta -la impulsa la Plataforma per Dret a Morir Dignament (DMD)- per a presentar a la Mesa del congrés espanyol consta d’un article únic en el qual es modifica l’apartat 4 de l’article 143 de la Llei Orgànica del Codi Penal i s’estableix que ‘estarà exempt de responsabilitat penal qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d’una persona que patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort o de patologia incurable que provoca sofriment físic i/o psíquic greu i que es preveu permanent, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona, en el marc de la Llei establerta’.
Els quatre grups signants destaquen que ‘Catalunya ha estat capdavantera en la legislació sobre drets del pacient i Document de Voluntats Anticipades, i en el desenvolupament de les cures pal·liatives’ i recorden en una nota conjunta que l’Informe sobre l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi, elaborat pel Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya l’any 2006, a petició del Departament de Salut de la Generalitat, ja recomanava modificar aquest article del Codi Penal.
JxSí, PSC, CSQP i CUP consideren que ‘avançar en el dret a la mort digna és disposar d’equips pal·liatius multidisciplinaris 24 hores, 7 dies a la setmana, per atendre els malalts i les provables urgències. I és reforçar la formació inicial i contínua dels professionals de la medicina, infermeria, treball social i psicologia clínica perquè prenguin consciència de que l’atenció al final de la vida forma part de la seva tasca professional’.
La proposta també reclama una ‘Llei de disposició de la vida pròpia que garanteixi la lliure autonomia personal i alhora la protecció dels col·lectius més vulnerables’ de manera que es pugui vetllar perquè qui està ‘afeblit’ no pugui ser ‘manipulat’ ni ‘utilitzat per atendre els interessos d’altres persones’.