04.04.2016 - 18:48
|
Actualització: 04.04.2016 - 23:31
La moció de suport a la resolució del 9-N continua sense el consens entre els partits independentistes. La reunió habitual del dilluns s’ha acabat sense un document tancat, però amb disposició a continuar-ne parlant per acordar un text abans no es debati la moció dijous al ple del parlament. Jordi Turull i Marta Rovira (JxSí) s’han mostrat optimistes, tot i que, de moment, no han presentat formalment cap esmena. Gabriela Serra, Joan Garriga i Benet Salellas (CUP) han deixat clar que no rebaixarien el to de la moció per adaptar-se a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) espanyol, però han obert la porta a introduir-hi modificacions acordades amb JxSí. El punt que la CUP no té previst de tocar és el que insta el govern a desatendre els requeriments de l’Audiència espanyola relatius al ‘procés de desconnexió’ i els Mossos d’Esquadra a no executar-los com a policia judicial.
Aquest migdia, Benet Salellas (CUP), en declaracions a Catalunya Ràdio, ha deixat entreveure que compten amb el suport d’ERC: ‘Hi ha un partit que té una posició més propera a la nostra. JxSí és una coalició i no hi ha una veu única.’ Però fonts de Junts pel Sí consultades per VilaWeb consideren que aquest anunci d’acord amb ERC és un intent de dinamitar el possible acord.
Salellas també ha demanat a l’ex-president de la Generalitat Artur Mas que faci d’ex-president i ‘deixi de fer de comentarista, rondinaire i glossador del procés’.
Així mateix, ha defensat l’oportunitat de presentar la moció després les recents declaracions de dirigents que, a parer seu, apunten a tornar a l’autonomisme i que sembla –diu– que deixin la declaració del 9-N en paper mullat. Tot plegat, segons el diputat, ha crear la sensació que el procés s’havia estancat. En aquesta situació, diu que la seva formació vol evitar que es resti contingut independentista a la legislatura.
‘Si tenim clar que és una declaració que reivindica la vigència del 9-N, ens podem posar d’acord. Si algú pretén descafeïnar el text fins a dir que obeirem el mandat del 27-S, que és pràcticament com no dir res, nosaltres no hi entrarem’, ha indicat. I ha defensat que els eixos de la legislatura siguin els que es van definir en la declaració del 9-N: desobediència i unilateralitat.
‘No cal fer-ne cap drama’
De totes maneres, ha assegurat que si no s’arriba a un acord no serà cap drama i que es posarà en evidència que els dos grups parlamentaris tenen estratègies diferents. ‘Hauríem de viure amb una mica de tranquil·litat i no pensar que tot és un ultimàtum i que tot s’acaba amb una votació al parlament’, ha respost quan li han demanat si el desacord podia fer perillar l’acord d’estabilitat.
Tot amb tot, Salellas creu que ‘passaran coses’ si, finalment, la cambra catalana no debat i vota la moció presentada per la CUP. La mesa del parlament l’ha admesa a tràmit però amb la condició que se’n modifiqui el contingut.
Fase preliminar en el pressupost
Salellas ha explicat que la CUP encara no havia vist el pressupost perquè encara no ha estat elaborat i ha posat condicions per a donar-hi suport: ‘Si són pressupostos per fer coses diferents i no s’assemblen als pressupostos de Mas, estaran més a prop de tenir el nostre suport’, ha assegurat. A més, ha avisat que s’ha de dotar amb més de 270 milions d’euros el pla de xoc social. ‘Hi ha un cert marge d’actuació i hi hem de treballar’, ha afegit.
De fet, segons Salellas, les converses amb el Departament d’Economia encara són en una fase preliminar i ha fet una crida a no utilitzar el pressupost com una arma llancívola.
‘Certa oficialitat’ de totes les llengües
Salellas ha proposat que totes les llengües que es parlen a Catalunya tinguin un cert reconeixement i una certa oficialitat, no únicament el castellà, sinó també l’àrab i la resta de llengües que són parlades per centenars de milers de persones a Catalunya. Tenint clar que el català no està en igualtat de condicions, el diputat demana que es faci una ‘cosa diferent’ a allò que va establir la constitució espanyola del 1978.